[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET Exam Quiz on Science-01

SHARE:

Attempt here quiz on Science for CTET, Other TET Exams.

CTET Exam Quiz on Science

Dear Readers,

Science is an important subject in CTET & Other TET Exams. In any of teaching exam, Science carries weightage of 18-20 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.


1. Which day is celebrated as world’s water day?
(a). 21st March         (b). 22nd March
(c). 22nd December (d). 25th December

2. How many times a solution of pH = 3 be diluted to get a solution of pH = 6?
(a). 1                              (b). 10
(c). 100                          (d). 1000

3. When an iron nail is dipped in copper sulphate solution, the colour of copper sulphate solution fades and a brownish layer is deposited over the iron nail. This is an example of
(a). displacement and redox reactions.
(b). combination reaction.
(c). decomposition reaction.
(d). double displacement reaction.

4. Which of these following is not a non-contact force?
(a). Magnetic force (b). Electrostatic force
(c). Air resistance         (d). Force of gravity

5. In which female reproductive organ does the embryo get embedded?
(a). uterus.                (b). foetus.
(c). oviduct.                (d). ovaries.

6. In which female reproductive organ does the embryo get embedded?
(a). uterus.               (b). foetus.
(c). oviduct.               (d). ovaries.

7. Root cap is absent in 
(a). halophytes.       (b). xerophytes.
(c). hydrophytes.       (d). mesophytes.

8. A cart of mass 500Kg is pulled by a horse and acceleration produced in it is 4msec2. The force exerted by the horse is...
(a). 2000 N.               (b). 2000 kgwt.
(c). 2000 dynes.       (d). None of these.

9. When a ball of plasticize is made flat it occupies...
(a). less one space.
(b). more space.
(c). same space.
(d). less or more depending on the shape.

10. Hormone adrenaline.
(a). helps control the balance of electrolytes in the body.
(b). helps control level of sugar in the blood.
(c). helps the body to adjust stress level when one is very angry or worried.
(d). helps control height.


Answer  :

 1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Thanks

Team Clear Ctet


COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: CTET Exam Quiz on Science-01
CTET Exam Quiz on Science-01
Attempt here quiz on Science for CTET, Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-isR64floLbE/WhVMwMWmwaI/AAAAAAAAAcc/2mS0acqoF2AfqLhZZs85-WU6tRCB3CoCgCLcBGAs/s320/CTET%2BQuiz%2BScience.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-isR64floLbE/WhVMwMWmwaI/AAAAAAAAAcc/2mS0acqoF2AfqLhZZs85-WU6tRCB3CoCgCLcBGAs/s72-c/CTET%2BQuiz%2BScience.jpg
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-science.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-science.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy