9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Practise Test Paper -1 (Paper-1) for CTET 2018 Exam:


1. Who said, “The speed of the language development is faster in the girls than that of boys”?
(a) Anastsi (b) Sorensan
(c) Mc Carthy (d) Harlock.

2. Which type of theory is Charles’s Spearman’s Theory of intelligence?
(a) Group Factor Theory
(b) Multifactor Theory
(c) Unifactor Theory
(d) Two Factor Theory.

3. The correct order of Piaget’s stages of intellectual development is
(a) Sensorimotor, Preoperational, Concrete operational, Formal operational
(b) Preoperational, Informal operational, Formal operational, Postoperational
(c) Preoperational, Concrete operational, Formal operational, Sensorimotor
(d) Senorimotor, concrete operational, Formal operational, Post operational.

4. Rashmi teaches EVS to a class of 50 students. She believes that conducting a test is effective if the feedback is given immediately. He conducted a short class test of 10 marks. What is the best possible way of giving the feedback effectively?
(a) She can let the students check each other’s answer
(b) She can explain the solution of each problem on the board and ask the students to check their answer on their own
(c) She can have a whole class discussion on ways in which they have got their solutions and which is the effective strategy to arrive at the correct answer
(d) Pick out any copy at random and discuss the method followed in the copy on the board

5. Curriculum of teaching of Science in Ekalavya project was based on
(a) teacher centred approach
(b) process and product approach
(c) process approach
(d) product approach

6. Ranjeet wants to know why we cannot digest cellulose like the cattle do.Which one of the statement was given by EVS teacher in correctly?
(a) The grass is not rich in cellulose
(b) Many animals including humans cannot digest cellulose
(c) Ruminants have a large sac like structure called caecum between the small intestine and large intestine
        (d) The cellulose of the food is digested by the action of certain bacteria which are not present in humans

7. Three angles of a 7 sided polygon are 132° each and the remaining four angles are equal. The value of each equal angle in degrees is
a. 142 c. 160
b. 126 d. 135

8. If 2 m 60 cm cloth is required for one shirt, then the cloth required for 7 shirts is
(a). 14 m 80 cms (b). 18 m 20 cms
(c). 15 m 20 cms (d). 16 m 80 cms

9. 3 pencil cost Rs. 20. How much will 6 dozen cost?
(a). Rs. 40 (b). Rs. 48
(c). Rs. 480 (d). Rs. 400

10. Which of the following factors influence teaching of grammar
(a) Age         (b) Level
(c) Utility (d) All of these

11. The Right of children to free and compulsory Education Act, 2009 stipulates that learning
should be
(a) Carefully monitored by frequent testing
(b) through activities in a child-friendly manner
(c) suported by extra coaching
(d) restricted to co-scholastic subjects

12. A teacher can cater to the learning styles of all the children by
(a) testing the children frequently
(b) adersing the children to join drawing / dance / music classes
(c) employing a variety of teaching methods and models of assessment which cater to diversity among learners.
(d) teaching every lesson throughly and revising the lessons.

13. English gained importance because it is the language of
(a) the judiciary
(b) trade and commerce
(c) international importance
(d) All of the above

14. A child studying in class-III says “ I dranked the water.” It indicates that the child
(a) should memorize the correct sentence.
(b) has over-generalized the rule for making past tense of verbs, showing that learning is taking place.
(c) is careless and needs to be told that she should be conscious of such errors
(d) has not learnt grammar rules properly.


निर्देश:पद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
सामने कुहरा घना है
और मैं सूरज नहीं हूँ
क्या इसी अहसास में जिऊँ
या जैसा भी हूँ नन्हा सा
इक दिया तो हूँ
क्यों  उसी के उजास में जिऊँ
जितनी भी है लौ मुझमें
उसे लेकर जिया तो हूँ
कम से कम मैं उनमें तो नहीं
हर आने वाला क्षण
मुझे यही कहता है -
अरे भईतुम सूरज जो नहीं हो
और मैं कहता हूँ
 सही सूरज -
एक नन्सा-सा दिया तो हूँ
15. कविता में कवि का कौन सा स्वर मुखर है?
(a).   निराशावादी         (b).  रहस्यावादी
(c).   आशावादी          (d).  छायावादी
16.  ‘कुहरा’ और ‘सूरज’ किसके प्रतीक हैं?
(a).   कुहरा अंधकार का सूरज कष्टों का
(b).   कुहरा निराशा का सूरजा आशा का
(c).   कुहरा डर का सूरज दुख का
(d).   कुहरा आतंक का सूरज कष्ट का
17.  ‘जैसा भी हूँ नन्हा-सा इक दया तो हूँ’ - का अभिप्राय है -
(a).   मनुष्य को भाग्य के भरोसे जीना चाहिए
(b).   मनुष्य को अपनी क्षमताओं पर भरोसा कर जीना चाहिए
(c).   मनुष्य को भगवान पर भरोसा कर जीना चाहिए
(d).   मनुष्य को अपनी कमियों पर भरोसा कर जीना चाहिए
18   ’जितनी भी है लौ मुझमें उसे लेकर जिया तो हूँ’ - इस पंक्ति द्वरा कवि क्या प्रेरणा दे रहा है?
(a).     बलशाली जीवन जीने की
(b).     आराम से बैठकर जीवन जीने की
(c).     निराश होकर जीवन जीने की
(d)     यथाशक्ति जीवन जीने की
19. कवि ने ‘दीया’ किसे कहा है?
(a).   बंधु को             (b).  अपने को
(c).   दीये को            (d).  रात को
20. कौन सा शब्द ‘सूरज’ का पर्यायवाची नहीं है -
(a)   दिनकर            (b).  प्रभाकर
(c).   निशाकर          (d).  दिवाकर




Answer:

 1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (b) 18. (d) 19. (b) 20. (c)

Thanks

Team Clear Ctet

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET-2018 Practice Test Paper-1
CTET-2018 Practice Test Paper-1
https://4.bp.blogspot.com/-UnOSRz9Ugno/WcYkzHqvorI/AAAAAAAAAWQ/5s7ZSaMLlGcsKCT-GEc3KotqqSU6Y4yggCLcBGAs/s320/CTET%2BMIX%2BQUIZ%2BPAPER1.png
https://4.bp.blogspot.com/-UnOSRz9Ugno/WcYkzHqvorI/AAAAAAAAAWQ/5s7ZSaMLlGcsKCT-GEc3KotqqSU6Y4yggCLcBGAs/s72-c/CTET%2BMIX%2BQUIZ%2BPAPER1.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/ctet-2017-practice-test-paper-1.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/ctet-2017-practice-test-paper-1.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy