9811560490

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-05

Directions (Q. Nos. 1-6): Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option.

If I held a bird in hand
Soft as ever could be,
I’d listen to her racing heart
And set her forever free.
No joy can ever be as great
Than the freedom of her song,
No matter she may never return
And take her song along.
Still I love to hold few birds
And keep on setting them free,
Or feed them if they choose to stay
And share their joys with me.

1. The poet’s main topic is
(a) birds (b) freedom
(c) nature (d) joy of life

2. The poet wants to
(a) catch the birds
(b) set the birds free
(c) listen to their songs
(d) keep them in his home

3. ‘No joy can ever be as great’ means
(a) Freedom is the most pleasureable
(b) Freedom is not the greatest joy
(c) Some other joys are greater than freedom
(d) None of the above

4. ‘No matter she may never return.’ Here ‘she’ refers to
(a) the bird (b) freedom
(c) life         (d) None of these

5. The most suitable title will be
(a) The Birds                 (2) Freedom
(c) The Racing Heart (4) Sharing Joy

6. Without freedom all luxuries are
(a) welcome               (b) gettable
(c) worthless               (d) unnecessary

7  ^moZjk* 'kCn ds fy, okD;ka'k gS&
     (a) catj Hkwfe
    (b) mitkÅ Hkwfe
     (c) ÅljHkwfe
(d)
 lery Hkwfe

8  ^O;kdj.k tkuus okyk* okD; ds fy, ,d 'kCn gS&
     (a) O;kdj.k Kkrk
    (b) O;kdj.k&fo'ks"kK
    (c) oS;kdj.k
(d) 
O;kadj.k iafMr         

9  ^ck¡gs fy[kuk* eqgkojs dk vFkZ gS&
     (a) cky fc[kj tkuk
    (b) cgqr [kq'k gksuk
   (c) cxy>k¡duk
(d) 
dyh f[kyuk

Direction (10-12): Find out the correct answer out of the four alternatives given below each question and then mark it in your answer sheet-
10. Moon : Satellite :: Earth : ?
(a) Sun                 (b) Planet
(c) Solar system (d) Round

11. 11 : 1331 :: 9 : ?
(a) 979 (b) 991
(c) 729 (d) 879

12.  MOUSE : KPSTC :: LIGHT : ?
(a) MJHIU (b) MGHFU
(c) JGEFR (d) JJEIR

13. A sum of Rs 4000 is lent for 5 years at the rate of 15% per annum. Find the interest. 
(a) Rs 3000 (b) Rs 2000 
(c) Rs 1000 (d) Rs 4000

14. Nitin obtained an amount of Rs 8376 as simple interest on a certain amount at 8 p.c.p.a. after 6 years. What is the amount invested by Nitin?
(a) Rs 17180 (b) Rs 18110 
(c) Rs 16660 (d) Rs 17450
  
15. The call of “Back to the Vedas” was given by:
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy

16. How much of the Earth’s land surface is desert?
(a) 1/10th (b) 1/5th
(c) 1/3rd (d) 1/6th 

17. As a teacher, you would:
(a) listen to the personal problems of the studens only if they were special
(b) always listen to the problems of students
(c) never listen to the problems of students
(d) listen to the problems of students and moderate them to the Principal

18. In order to participate in a conference or seminar, which is related to teaching, you would:
(a) take leave from the school
(b) get the permission of the Principal
(c) not get the permission of the Principal
(d) quietly leave the school and attend the conference or seminar

19. In your opinion, what should be the age for sending little children to school?
(a) When the child starts speaking
(b) When the child develops an interest in studies
(c) When the child attains the age of plus five years
(d) When the child attains theage of plus three years

20. Some students quietly run away from school. In order to check this habit of such students, you would:
(a) try to know why they run away from school
(b) inform the Principal about their habit of running away from school
(c) inform the parents of such children about their habit of running away from school
(d) try to make class teaching more interesting

Answer:

 1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (d) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (b) 17. (b) 18. (b) 19. (d) 20. (a)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Want to know more

Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,39,Child Pedagogy,39,CLAT Coaching,1,CLAT Coaching Classes,1,CLAT Coaching Delhi,1,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,38,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-05
DSSSB Mini Mock Test-05
Attempt Mini Mock Test-05 for Dsssb Exam. Clearctet
https://4.bp.blogspot.com/-truW8LYwoV8/WctbblP0gCI/AAAAAAAAAc8/1t9Aw9OO7OAKlNi9xIBi5-4vLwv4iT9NACLcBGAs/s320/Dsssb%2BMock%2Btest%2B5.png
https://4.bp.blogspot.com/-truW8LYwoV8/WctbblP0gCI/AAAAAAAAAc8/1t9Aw9OO7OAKlNi9xIBi5-4vLwv4iT9NACLcBGAs/s72-c/Dsssb%2BMock%2Btest%2B5.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-05.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-05.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy