9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-06 

गद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
मनुष्य जहाँ जन्म लेता है, जहाँ की धूल में खेलकर बड़ा होता है, वहाँ से उसे स्वभाविक लगाव हो जाता है। वहाँ सभी लोग उसके जाने-पहचाने हो जाते हैं। लगभग सभी उसके समान भाषा बोलते हैं और सबका रहन-सहन भी एक-सा होता है। ऐसी दशा में, वहाँ के लोगों से उसकी ममता होना स्वभाविक है। मनुष्य चाहे कितने ही अच्छे स्थान पर क्यों रहने लगे, उसका मन जन्मभूमि में पहुँचने के लिए उत्सुक रहता है। जन्मभूमि स्वर्ग से भी श्रेष्ठ है। जिस देश में हमने जन्म लिया है, जिसके अन्न, जल और वायु से हमारा पालन-पोषण हुआ है, उसके प्रति प्रेम भावना रखना हमारा कत्र्तव्य है।
1. किस स्थान से मनुष्य का स्वभाविक लगाव होता है?
      (a).   जहाँ वह बड़ा होता है
(b).   जहाँ उसका शैशव बीता है
(c).   जहाँ वह पैदा होता है
(d).   उपर्युक्त सभी
2. अपनी जन्मभूमि से लोगों को प्यार क्यों हो जाता है?
     (a).   वहाँ के सभी लोग से जान-पहचान होती है
(b).   सभी समान भाषा का प्रयोग करते हैं
(c).   सबका रहन-सहन एक जैसा होता है
(d).   उपर्युक्त सभी
3. जन्मभूमि के प्रति हमें कैसी भावना रखनी चाहिए?
(a).     उदार भावना         (b).   अपनेपन की भावना
(c).     प्रेम भावना          (d).   श्रेष्ठ भावना
4. स्वर्ग से भी रेष्ठ किसे बताया गया है?
(a).   विदेश को           (b)अपने कर्मक्षेत्र को
(c).   तपोभूमि को         (d)अपनी मातृभूमि को
5. वायुका पर्याय है -
(a).   अनल               (b)अनिल
(c).   सुनिल              (d).  सलिल
6. सभी उसके समान भाषा बोलते हैं और सबका रहन-सहन एक सा होता है -उपरोक्त वाक्य -
       (a).     साधारण वाक्य है     (b).   संयुक्त वाक्य है 
       (c).     मिश्रित वाक्य है      (d).   आज्ञावाचक है

Directions (7-9): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
7. repeated
(a) disputed (b) elaborated
(c) explained (d) reiterated

8. revere
(a) condemn (b) reverse
(c) humiliate (d) respect

9. erudite
(a) scholarly (b) unlettered
(c) stingy (d) sloppy

Direction (10-11): Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
10. (i)Pupa (ii) Larva
(iii) Moth (iv) Eggs
(a) (iv), (iii), (ii), (i) (b) (iv), (iii), (i), (ii)
(c) (iv), (ii), (i), (iii) (d) (iv), (i), (ii), (iii)

11. i. Noble ii. Nobilitary
iii. Noblesse iv. Nobility
v. Nobble
(a) i, iv, iii, ii, v (b) iii, iv, i, ii, v
(c) v, ii, iv, i, iii (d) iii, ii, iv, v, i

12. Nandini is the only daughter of Madan's sister Sangita's brother. How is Nandini related to Madan?
(a) Daughter (b) Niece
(c) Cousin (d) Niece or Daughter

13. The sum of five numbers is 260. The average of the first two numbers is 30 and average of the last two numbers is 70. What is the third number?
(a) 33         (b) 60 
(c) 75          (d) Cannot be determined 

14. Find the average of all the numbers between 6 and 34 which are divisible by 5.
(a) 24.5        (b) 20.25
 (c) 25        (d) 22.5

15The Concept of “Directive Principles of State Policy” incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of
  (a) Australia (b) U.S.A.
(c) Canada (d) Ireland

16.The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa
(a) Raghunath Rao (b) Narayan Rao
  (c) Madhav Rao II         (d) Baji Rao II

17. Suppose that you give tuition to a student and he fails in the annual examination. In such a situation, you would:
(a) request the Principal to help him get through
(b) request other teachers to increase his marks
(c) suggest the parent/guardian of the student that he/she should try to use references to contact other teachers so that they increase the marks of the student
(d) teach that student with a renewed vigour and toil in future

18 As a teacher, where would you like to teach?
(a) In the school of your own village
(b) In the school of your district in which, children of the rich people study
(c) In the school whose Principal is your acquaintance
(d) In any school

19. Some teachers give tuitions. In your opinion, what is the reason for this?
(a) They get ample opportunities to revise the subject matter being studied (when they give tuitions)
(b) That is how they are able to keep themselves busy in quite a useful manner
(c) They are always involved in earning (more) money
(d) They nurture intense feelings of welfare of students

20. A superior teacher is one who:
(a) gives his complete time to the school
(b) strictly follows the norms of discipline
(c) takes an interest in the all-round development of students
(d) gives leadership to students


DSSSB Mini Mock Test-5



Answer:
 1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (d) 13. (b) 14. (a) 15. (d) 16. (d) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (c)

Thanks

Team Clear Ctet

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-06
DSSSB Mini Mock Test-06
https://4.bp.blogspot.com/-P2MnY5zSHU8/WczIPZzc4-I/AAAAAAAAAgU/4zOHxxGq58AaLLSTS-CSqi2knO37QLkNwCLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B6.png
https://4.bp.blogspot.com/-P2MnY5zSHU8/WczIPZzc4-I/AAAAAAAAAgU/4zOHxxGq58AaLLSTS-CSqi2knO37QLkNwCLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B6.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-06.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-06.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy