[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-4

SHARE:

Dsssb Mini mock test-04 for 2017 exam

DSSSB Mini Mock Test-4

गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:

लेखक का काम बहुत अंशों में मधु-मक्खियों के काम से मिलता है। मधुमक्खियाँ मकरन्द संग्रह करने के लिए कोसों के चक्कर लगाती हें और अच्छे-अच्छे फूलों पर बैठकर उनका रस लेती हैं। तभी तो उनके मधु में संसार की सर्वश्रेष्ठ मधुरता रहती है। यदि आप अच्छे लेखक बनना चाहते हैं तो आपको भी ग्रहण करना चाहिए। अच्छे-अच्छे ग्रंथों का खूब अध्ययन करना चाहिए और उनकी बातों का मनन करना चाहिए फिर आपकी रचनाओं में से मधु का सा माधुर्य आने लगेगा। कोई अच्छी उक्ति, कोई अच्छा विचार भले ही दूसरों से ग्रहण किया गया हो, पर यदि यथेष्ठ मनन करके आप उसे अपनी रचना में स्थान देंगे तो वह आपका हो जाएगा। मननपूर्वक लिखी गई चीज़ के संबंध मंे जल्दी किसी को यह कहने का साहस नहीं होगा कि यह अमुक स्थान से ली गई है या उच्छिष्ट है। जो बात आप अच्छी तरह आत्मसात कर लेंगे, वह फिर आपकी ही हो जाएगी।

1.  लेखक और मधुमक्खी एक जैसे कैसे हैं?

(a).मधुमक्खी का कोसों घूम-घूम अच्छे फूलों का मकरंद इकट्ठा करना और लेखक का अच्छे-अच्छे ग्रंथों का अध्ययन करना

(b)मधुमक्खी का दिन भर फूलों पर मंडराना

(c). लेखक द्वारा अच्छे-अच्छे ग्रंथों की खोज

(d)दोनों का संचय के लिए इधर-उधर भटकना

2.  लेखक किसी अच्छे भाव को मौलिक किस प्रकार बना लेता है?

(a)अच्दी तरह मनन कर

(b)भलीभाँति सोच-विचार कर

(c)अच्छी तरह मनन कर अपने ही ढंग से भावों को प्रस्तुत कर

(d)किसी उक्ति पर अपना विचार प्रकट कर

3.  कौन सी बात आपकी अपनी हो जाती है?

(a).  पहले बात प्रकट की जाए फिर आत्मसात की जाए

(b).  पहले बात आत्मसात की जाए फिर प्रकट की जाए

(c).  बिना आत्मसात किए प्रकट की जाए

(d).  बिना सोचे समझे प्रकट की जाए

4.  ‘मधुमक्खियाँ मकरंद संग्रह करती हैंका कर्मवाच्य होगा -

(a).   मधुमक्खियों ने मकरंद संग्रह किया था

(b).   मधुमक्खियाँ मकरंद संग्रह कर रही हैं

(c).   मधुमक्खियों द्वारा मकरंद संग्रह किया जाता है

(d).   मधुमक्खियाँ मकरंद संग्रह करेंगी

5.  ‘उच्छिष्टका अर्थ है -
(a).   देवता का प्रसाद      (b).   जूठन
(c).   जूठन खाने वाला     (d).   शहद
6. मधुरताकौन सी संज्ञा है -
(a).   व्यक्तिवाचक        (b).   भाववाचक
(c).   जातिवाचक         (d).   द्रव्यवाचक

Directions (7-8) : In the following questions, choose the word opposite in meaning
to the given word.

7.. Retrench
(a) revamp (b) belie
(c) deviate (d) recruit

8. Aggravate
(a) depreciate (b) extinguish
(c) subsidise  (d) alleviate

9. In the following question, number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following sereis observes the rule?
(a) ABFGJK (b) ACFJOU
(c) MPQSTV (d) ADFHJL

10. 4E, 8I, 13N, 19T,  ? 
(a) 26 U (b) 26A
(c) 26Z        (d) 25Y

11. In the word LEADER is coded as 20-13-9-12-13-26, how would you write LIGHT ?
(a) 20 - 16 - 15 - 17 - 22
(b) 20 - 16 - 17 - 15 - 27
(c) 20 - 15 - 16 - 18 - 23
(d) 20 - 17 - 15 - 16 - 28

12. If MOBILE is written as FMJCPN, how TUMOR can be writen in that code?
(a) HGYAD (b) SPNVU

(c) IHZBE (d) BRAIN

13. How many of the following numbers are divisible by 132?
264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336
(a) 3         (b) 5
(c) 6         (d) 4

14. The sum of three consecutive odd numbers is always divisible by
(a) 2       (b) 3

(c) 9       (d) 5

15. Who was the President of the Constituent Assembly?
(a) Pt. Jawahar Lai Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) Dr. B.R. Ambedkar


16. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya’s Court was:
(a) Kautilya
(b) Seleucus Nicator
(c) Megasthenes
(d) Justin
17. You think that taking surprise tests is justified because:
(a) students remain frightened due to these
(b) you do not have to get yourself prepared at home for this purpose
(c) you can escape the teaching session due to the alibi of taking a surprise test
(d) the abilities and knowledge levels of students can be truly judged through such tests

18. If a student criticises another teacher in your presence, then you would:
(a) punish him
(b) inform that teacher about the critical remarks passed by that student
(c) ignore his remarks/discussion
(d) reprimand that student and spare him

19. A teacher should work according to:
(a) his own liking/whims (b) the needs of the time
(c) his capacity to work (d) his need

20. You are teaching in the class room and one student is busy reading a story book (instead of      giving attention to the lecture). What would you do in such a situation?
(a) You would reprimand that student and show him the way out of the class
(b) You would tell the student to leave the story book and concentrate on the subject being taught
(c) You would purposely ignore that student
(d) You would wait for another student to complain about that student to complain about that student so that you may be able to file a complaint against him with the Principal


Answer:

 1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (b) 13. (d) 14. (b) 15. (c) 16. (c) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (b)

Thanks


Team Clear Ctet



COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-4
DSSSB Mini Mock Test-4
Dsssb Mini mock test-04 for 2017 exam
https://3.bp.blogspot.com/-RShytl1I60g/WcoltY6RI5I/AAAAAAAAAao/QD-PtP3auMEcihUkK1HxOzIyKv0ZdqLcgCLcBGAs/s320/dSSSB%2BMOCK%2BTEST%2B4.png
https://3.bp.blogspot.com/-RShytl1I60g/WcoltY6RI5I/AAAAAAAAAao/QD-PtP3auMEcihUkK1HxOzIyKv0ZdqLcgCLcBGAs/s72-c/dSSSB%2BMOCK%2BTEST%2B4.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-4.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-4.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy