9811560490

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0


Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET & DSSSB Exam

Dear Readers,

From today onwards, we are uploading the study plan for upcoming CTET & DSSSB Exam.


1. Child development is a process of—
(a) slow speedy movement
(b) continuous, gradual ongoing process
(c) ongoing development in a similar way
(d) development in as usual

2. What is the meaning of child development?
(a) Development in the length, breadth, and fatness of the children
(b) Development of the mental and intellectual ability
(c) Overall development of the child
(d) Development of the child

3. Which is the best method of ‘Study of Child behaviour’?.
(a) Inspection method
(b) Practical method
(c) Interview method
(d) Personal study method

4. What is the meaning of growth?
(a) Change related to result
(b) Change related to measurement
(c) A and B both
(d) None of these

For Study Material on CTET & DSSSB Exam: Click here  

5. What is the meaning of development?.
(a) Change related to result
(b) Change related to measurement
(c) A and B both
(d) None of these

6. Which age is called birth period?
(a) By birth to 2 years
(b) By birth to 5 years
(c) By birth to 4 years
(d) By birth to 3 years

7. Which age is called childhood?
(a) 3 to 12 years
(b) 5 to 15 years
(c) 2 to 8 years
(d) 5 to 10 years

8. Which age is called adulthood?
(a) 15 to 25 years
(b) 13 to 19 years
(c) 12 to 20 years
(d) 10 to 22 years

9. On which factor growth and development depends?
(a) On environment
(b) On genetics
(c) On person
(d) All above

10. What is the meaning of physical development and growth?
(a) Befalty
(b) Be healthy
(c) Without any disease
(d) Internal and external development.



Answer Keys :
 1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Want to know more

Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,39,Child Pedagogy,39,CLAT Coaching,1,CLAT Coaching Classes,1,CLAT Coaching Delhi,1,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,38,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Quiz on Child Development and Pedagogy
Quiz on Child Development and Pedagogy
https://3.bp.blogspot.com/-8DxVJjdv-q4/WbkeXuRT3xI/AAAAAAAAATo/hkPWqBhvpeIGY1kurFNcerrIEWPV29QswCLcBGAs/s400/Ctet%2Bquiz.png
https://3.bp.blogspot.com/-8DxVJjdv-q4/WbkeXuRT3xI/AAAAAAAAATo/hkPWqBhvpeIGY1kurFNcerrIEWPV29QswCLcBGAs/s72-c/Ctet%2Bquiz.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-child-development-and-pedagogy.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-child-development-and-pedagogy.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy