[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET & DSSSB KVS Exam

SHARE:

Attempt here quizz on Child Development and Pedagogy for CTET, KVS and Other TET Exams.

Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET and KVS Exam 

Dear Readers,

Child Development and Pedagogy is an important subject in CTET & KVS Exam. In any of teaching exam, CDP carries weightage of 30-40 questions, with focused practise good marks can be fetch from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, KVS and Other TET Exams.

1. What do you mean by social development of a child?
(a) Development of child in society
(b) Adjustment of children in group
(c) Good society
(d) Good works are done in the society

2. What do you mean by personality?
(a) Behaviour of person
(b) Social development of person
(c) That things which person belongs
(d) Speech that person speaks

3. What is called habbit?
(a) Repeatation of any work
(b) It is an automatic process
(c) A and B both
(d) Only B

4. How should teacher measure the ability of students.
(a) By examining the students
(b) By asking the students
(c) By analysing the record of various works of students
(d) By asking with parents of students
5. How can give the right/proper knowledge to the student’?
(a) By memorising the lesson
(b) By explaining the lesson
(c) Self studies of student
(d) By teaching in interesting way

6. How should the student be taught the science subject’?
(a) By giving the questions answers
(b) By showing practical
(c) Practicals are being done by the students
(d) By teaching in interesting way

7. What is necessary to learn in the class?
(a) Proper environment
(b) Curiosity of the students
(c) Learned teacher
(d) All of above

8. How should children be taught’?
(a) They should teach language
(b) They should tell stories
(c) They should teach language by play method
(d) By listening music

9. If the student couldn’t answer the given questions then—
(a) Teacher, should answer them
(b) Teacher should asked other students
(c) Teacher should encourage the student to give answer
(d) Teacher should punish the student

10. Educational tour is necessary in the school for the students. Why’?
(a) The students feel happy in travel
(b) Study is not treated as burden for the students
(c) The students get stagnant knowledge with direct relation/contact
(d) The students enjoy the travel

Answer  :
 1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET & DSSSB KVS Exam
Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET & DSSSB KVS Exam
Attempt here quizz on Child Development and Pedagogy for CTET, KVS and Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-5L1MDSVV_-0/WcDJ7eJIerI/AAAAAAAAARw/_NbwugXBp9AuoUcKEUXY-BoAxI5aYvcnQCLcBGAs/s1600/Ctet%2Bquiz.png
https://2.bp.blogspot.com/-5L1MDSVV_-0/WcDJ7eJIerI/AAAAAAAAARw/_NbwugXBp9AuoUcKEUXY-BoAxI5aYvcnQCLcBGAs/s72-c/Ctet%2Bquiz.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-child-development-and-pedagogy_19.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-child-development-and-pedagogy_19.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy