[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-09

SHARE:

Excel your mind through attempt the DSSSB Mini Mock Test-09

DSSSB Mini Mock Test-09

Directions:(1-6): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.


The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both
And be one traveller, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves, no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence
Two roads diverged in a wood, and I
I took the one less travelled by,
And that has made all the difference.

1. The poet chose
(a) the first road
(b) the second road
(c) Neither of the two roads
(d) Both the roads, one by one

2. The path which the poet chose
(a) was easy and satisfying
(b) was unjust and unfair
(c) was not easy but it was right
(d) was full of wonders and miracles

3. ‘I doubted if I should ever come back’—the meaning of this line is
(a) the poet could change h’s path later
(b) the poet would not change his path
(c) the poet would never return home
(d) the poet would like to return later

4. ‘I shall be telling this with a sigh’. Here, ‘this’ refers to
(a) the poet’s journey through the chosen path
(b) the poet’s miseries of life
(c) the poet’s story of success
(d) None of the above

5. That’ in the last line refers to
(a) the poet’s going to the wood
(b) the poet’s wisdom
(c) the poet’s decision of choosing the path
(d) the poet’s destiny

6. The two roads’ in the poem signifies
(a) the failure and the success in life
(b) the right and the wrong paths in life
(c) the two different characters
(d) None of the above

7.  fuEufyf[kr esa ls शुद्ध okD; gS&
      (a) gerks vo'; gh vk,axs
      (b) rc 'kk;n ;g dke t:j gks tk,xk
      (c) ;g dfork vusd Hkko izdV djrh gS
      (d) bl ckr ds dgus esa fdlh dks ladksp u gksxk
8.  fuEufyf[kr esa ls 'kq¼ okD;k gS&
     (a) dks;y vke dh Mkj ij dwd jgh gS
     (b) bl dejs dh Nr cgqr Å¡ph gS
     (c) ekuo fo/krk dh Js"Bre jpuk gS
     (d) O;k;ke LokLF; ds fy, mi;ksxh gS

9.  ^^vè;kid us d{kk esa xf.kr dh ijh{kk yh** okD; gS&
     (a) deZokP;
     (b) dr`ZokP;
     (c) HkkookP;
     (d) mi;qZDr esa ls dksbZ ugha

 Direction (10-11): In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

10. AD, EH, IL, ?, QT
(a) LM    (b) MN   
(c) MP  (d) OM

11. JE, LH, OL, SQ,?
(a) WV    (b) WX
        (c) VW    (d) XW   


Directions (12-13): What will come in place of question mark (?) in the following questions? 

12. 6.96  ÷  1.2  –  18.24  +  7.6 = ?
(a)  3.4 (b)  3.14
(c)  3.04 (d)  3.24

13. 32.25 × 2.4 × 1.6  =  ?
(a) 128.84 (b) 123.84
(c)  112.88 (d) 112.84

14. Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because
(a) It lies in the tropical belt.
(b) North Atlantic Drift, a warm ocean current flows in the region.
(c) Local winds keep it warm.
(d) Western disturbances cause the abrupt rise in the temperature.

15. The climatic zones are classified on the basis of
(a) distance from the equator
(b) elevation
(c) rainfall
(d) distance from the sea

16. What suggestion would you like to give in order to stop the practice of copying in the examination hall?
(a) All the examinees should be allowed to appear in the examination only after they are thoroughly searched
(b) Those who are caught copying, should not be admitted to any school; they should also not be allowed to appear in any examination
(c) Necessary improvements should be effected in the examination system
(d) All the examinees should be given a free hand to copy during examinations

17. Some students of your class have weak eyesight. They are unable to clearly see whatever is written on the blackboard. What is your opinion about solving this problem?
(a) Let these children sit in the front seats in the class
(b) Call the parents/guardians of such children and advise them to arrange spectacles for their respective children/wards
(c) Tell these children to get their eye sights rectified/corrected through suitable methods
(d) All of these

18. Which teacher, in your view, is the best?
(a) The one who deals with students only under the gamut of teaching
(b) The one who is willing to get the maximum information related to the lives of children
(c) The one who is popular among students due to his love for discipline
(d) The one who is a well-wisher of students

19. Which method would you deem suitable for rectifying those students who interrupt the teaching process in the class?
(a) They should be sent out of the class
(b) They should be given harsh punishment in the class itself
(c) They should be ignored
(d) A complaint should be filed against them with the Principal against them with the Principal

20. The job of the teacher is to generate:
(a) affinity for studies among students
(b) confidence in studies among students
(c) a belief towards studies among students
(d) affection/affiliation for studies among student




Answer:
 1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (c) 16. (c) 17. (d) 18. (d) 19. (a) 20. (d)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-09
DSSSB Mini Mock Test-09
Excel your mind through attempt the DSSSB Mini Mock Test-09
https://3.bp.blogspot.com/-6NYZFUkXsW0/WdSQIAlfmNI/AAAAAAAAAlo/HZhVtJLq_akiIkUwt-YVYFzE4W6-xnFbgCLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest-09.png
https://3.bp.blogspot.com/-6NYZFUkXsW0/WdSQIAlfmNI/AAAAAAAAAlo/HZhVtJLq_akiIkUwt-YVYFzE4W6-xnFbgCLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest-09.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-09.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-09.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy