[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-10

SHARE:

DSSSB Mini Mock Test-10 1. More indiscipline usually prevails in the class if: (a) the number of students is more than the s...

DSSSB Mini Mock Test-10


1. More indiscipline usually prevails in the class if:

(a) the number of students is more than the specified norm
(b) there is not enough work to keep children occupied
(c) there are not enough playgrounds and other facilities for the children to play
(d) the teacher is not able to make classroom teaching interesting enough

2. Which aspect would you like to emphasise upon while using visual aids during class teaching?
(a) You would present such aids in a dramatic manner
(b) They should be in accordance with the subject to be taught
(c) They should be capable of taking children from the unknown to the known
(d) You would tell children about them well in advance

3. If you find that many students take leave on the day of a weekly test, then what solution would you like to devise to solve this problem?
(a) You would stop taking weekly tests
(b) You would inform the parents/guardians of the absent students in this context
(c) You would take the test of the absent students the very next day
(d) You would take weekly test on any day of the week

4. With the help of a cumulative record
(a) the moral levels of children can be evaluated
(b) the pace of educational progress of children can be known
(c) children can be disciplined
(d) the development of children can be gauged

5. If a student has asked you a question and you are not aware of its answer, then what would you like to do in such a situation?
(a) You would tell that student that the question is illogical
(b) You would not like to answer any question of that student
(c) You would scold that student and discourage him to ask such questions
(d) You would tell the student that you would find out the answer to that question and tell him about the same the next day
6. Major South-West Asian oil fields are located in
(a) Shore regions of Persian Gulf
(b) Euphratis-Tigris Basin
(c) Arabian Desert
(d) Rub-al-Khali Desert

7. Which year did Bankim Chandra Chattopadhyay write Anandmath?
(a) 1858 (b) 1892
(c) 1882 (d) None of these

8. What will be the sum of all even numbers taking place between 50 and 151?
(a) 5070 (b) 4050
(c) 5050 (d) 5080
9. What will be the total number of prime factors in 411 × 75 × 113?
(a) 25        (b) 19
(c) 20        (d) 30
10. In a certain code, “MIND’ is written as ‘KGLB’ and ‘ARGUE’ written as ‘YPESC’, then how will be‘DIAGRAM’ written is that code?
(a) BGYEPYK (b) BGYPYEK
(c) GLPEYKB (d) LKBGYPK

11. If in a certain code. LUTE is written s MUTE and FATE is written as GATE, then how will BLUE be written in that code?
  (a) CLUE (b) GLUE
  (c) FLUE         (d) SLUE

Directions (12-14): Choose the word opposite in meaning to the given word.

12. ENMITY
(a) Agreement (b) Amity
(c) Cooperation (d) Friendship

13. FRUGAL
(a) Extravagant (b) Generous
(c) Callous         (d) Charitable

14. PERILOUS
(a) Healthy          (b) Fine
(c) Innocuous (d) Safe

गद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
मनुष्य जहाँ जन्म लेता है, जहाँ की धूल में खेलकर बड़ा होता है, वहाँ से उसे स्वभाविक लगाव हो जाता है। वहाँ सभी लोग उसके जाने-पहचाने हो जाते हैं। लगभग सभी उसके समान भाषा बोलते हैं और सबका रहन-सहन भी एक-सा होता है। ऐसी दशा में, वहाँ के लोगों से उसकी ममता होना स्वभाविक है। मनुष्य चाहे कितने ही अच्छे स्थान पर क्यों रहने लगे, उसका मन जन्मभूमि में पहुँचने के लिए उत्सुक रहता है। जन्मभूमि स्वर्ग से भी श्रेष्ठ है। जिस देश में हमने जन्म लिया है, जिसके अन्न, जल और वायु से हमारा पालन-पोषण हुआ है, उसके प्रति प्रेम भावना रखना हमारा कत्र्तव्य है।
15 किस स्थान से मनुष्य का स्वभाविक लगाव होता है?
(a).   जहाँ वह बड़ा होता है
(b).   जहाँ उसका शैशव बीता है
(c).   जहाँ वह पैदा होता है
(d).   उपर्युक्त सभी
16. अपनी जन्मभूमि से लोगों को प्यार क्यों हो जाता है?
(a).   वहाँ के सभी लोग से जान-पहचान होती है
(b).   सभी समान भाषा का प्रयोग करते हैं
(c).   सबका रहन-सहन एक जैसा होता है
(d).   उपर्युक्त सभी
17. जन्मभूमि के प्रति हमें कैसी भावना रखनी चाहिए?
(a).     उदार भावना         (b).   अपनेपन की भावना
(c).     प्रेम भावना          (d).   श्रेष्ठ भावना
18. स्वर्ग से भी रेष्ठ किसे बताया गया है?
(a).   विदेश को           (b)अपने कर्मक्षेत्र को
(c).   तपोभूमि को         (d)अपनी मातृभूमि को
19. वायुका पर्याय है -
(a).   अनल             (b)अनिल
(c).   सुनिल             (d).  सलिल
20. सभी उसके समान भाषा बोलते हैं और सबका रहन-सहन एक सा होता है -उपरोक्त वाक्य -
(a).     साधारण वाक्य है     (b).   संयुक्त वाक्य है
(c).     मिश्रित वाक्य है      (d).   आज्ञावाचक है




Answer:
 1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (a) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (d) 15. (d) 16. (d) 17. (c) 18. (d) 19. (b) 20. (b)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: DSSSB Mini Mock Test-10
DSSSB Mini Mock Test-10
https://2.bp.blogspot.com/-agwIBrsSPjA/WdYNZ9mUVpI/AAAAAAAAAo4/AZ5cnI49FwE8Ad-YF1dup6N5ZLeseHJKACLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest-10.png
https://2.bp.blogspot.com/-agwIBrsSPjA/WdYNZ9mUVpI/AAAAAAAAAo4/AZ5cnI49FwE8Ad-YF1dup6N5ZLeseHJKACLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest-10.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-10.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-10.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy