9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-11

Directions(1-6): Read the following poem and answer the questions given below it by selecting the most appropriate option.
May there always be tigers
In the jungles and tall grass
May the tiger’s roar be heard,
May his thunder
Be known in the land.
At the forest pool, by moonlight
May he drink and raise his head
Scenting the night wind.
May the crouch low in the grass
When the herdsmen pass,
And slumber in the dark caverns
When the Sun is high.
May there always be tigers.
But not so many, that one of them
Might be tempted to come into my room
In search of a meal!

1. The poet wants the Tigers to be,
(a) everywhere (b) in jungles
(c) in fields         (d) in his room

2. What does ‘his thunder’ mean
(a) tiger’s cry   (b) poet’s voice
(c) tiger’s roar (d) cloud thunder
3. ‘May he drinks and raise his head’. Why would the tiger raise his head?
(a) To show arrogance
(b) To look around
(c) To see the Moon
(d) To smell the air

4. ‘Crouch low’ in the poem means.
(a) bend low         (b) ready to jump
(c) feeling sleepy (d) walk slowly
5. Slumber means
(a) hide         (b) sleep
(c) warm (d) shine
6. ‘But not so many of  ..............a meal!’ These lines show
(a) poet’s sense of humour
(b) poet’s fondness for tigers
(c) poet’s wisdom
(d) poet’s cleverness
   
7. पत्राशब्द का अनेकार्थक शब्द समूह सही है-
(a)   पन्ना, पंख, मोती
(b)   पानी, पत्रा, सूर्य
(c)   पन्ना, साँप, पवित्रा
(d)   पत्ता, चिट्ठी, पंख

8. शक्तिशब्द का अनेकार्थक शब्द समूह है-
(a)  शिवा, लक्ष्मी
(b)  शक्ति, दुर्गा
(c)  शिव, साँप
(d)  स्त्री, हनुमान

9. निम्नलिखित में से कौन-सा शबद युग्म सही है?
 (a)  नीरज-बादल, नीरद-कमल
 (b)  नीर-जल, नीड़-मकान
 (c)  मूल-जड़, मूल्य-माप
 (d)  निर्झर-झरना, निर्जर-देवता

10. Ajit is fatter than Ranjit who is thinner than Bhushan. Mohan is thinner than Ajit but fatter than Bhushan. Two other men are fatter than Ajit. Who is the thinnest?
       (a) Ajit        (b) Ranjit
       (c) Bhushan (d) Mohan
   
11.In a class of 180 students, where girls are twice the number of boys, Rupesh, a boy, ranked thirty-fourth from the top. If there are eighteen girls ahead of Rupesh, how many boys are after him in rank?
     (a) 45            (b) 44
     (c) 60            (d) 65

12.The daily wage is increased by 25% and a person now gets Rs. 25 per day. What was his daily wage before the increase?
    (a) Rs. 35 (b) Rs. 24
    (c) Rs. 20 (d) Rs. 25

13.In an island, 30% of men are same as half of the women and there are 15000 women. Total number of people in the island is
    (a) 35000 (b) 29000
    (c) 10000 (d) None of these

14.Who was the first Indian woman winner of ‘Miss Universe’ award?
     (a) Reeta Faria (b) Aishwarya Rai
     (c) Lara Datta (d) Sushmita Sen

15.Who was the first recipient of the Jnanpith Award?
    (a) Dr. K.V. Puttappa
    (b) G. Sankara Kurup
    (c) Thakazhi Sivasankara Pillai
    (d) M.T. Vasudevan Nair

16. What is your opinion about giving homework to students?
(a) Highly intelligent students need not be given homework
(b) Weak students should be given simple homework
(c) All the students should be given the same homework
(d) It would be beneficial to give homework to students according to their abilities and capacities

17. The use of audio-visual material/aids in the class is:
(a) more useful for those students who are slow learners
(b) more useful for those students who are intelligent
(c) enhances the curiosity of children
(d) takes the concentration of students away from the main subject

18. It is important for the teacher to have:
(a) complete knowledge of the subject
(b) complete knowledge of the teaching methods
(c) knowledge about the students
(d) All of these

19. If you, as a teacher, have complete knowledge of your subject, then only:
(a) you would be able to get respect from students
(b) your students would pass with good marks
(c) other teachers would also be impressed by you
(d) you would be able to eliminate the doubts of your students

20. How can the habit of stealing be removed from among students?
(a) By giving harsh punishment
(b) By giving them the threats of coercion/punishment
(c) By reprimanding them
(d) By giving them good advice and keeping a vigilant eye over them



Answer:
 1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (b) 11. (b) 12. (c) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17. (a) 18. (d) 19. (d) 20. (d)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,Blood Relation,2,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,ctet application form,1,CTET Coaching,2,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,1,DSSSB,187,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs online recruitment 2018,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-11
DSSSB Mini Mock Test-11
https://3.bp.blogspot.com/--0ggapp1PuQ/WddQUPCc2vI/AAAAAAAAAq0/_9k3dFYIhXERESVC777Ycjn0sTvtVBmvgCLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B11.png
https://3.bp.blogspot.com/--0ggapp1PuQ/WddQUPCc2vI/AAAAAAAAAq0/_9k3dFYIhXERESVC777Ycjn0sTvtVBmvgCLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B11.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-11.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-11.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy