[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-13

SHARE:

DSSSB Mini Mock Test-13

DSSSB Mini Mock Test-13


Directions(1-6): Read the following poem and answer the questions given below it by selecting the most appropriate option.

If I could be an Astronaut
I would like to go,
To a planet full of colours
With flowers in the snow.
I wouldn’t go to Venus,
I wouldn’t go to Mars,
I’d find a kind of special place
Somewhere in the stars.
A place where fish have feathers—
A place where trees can walk —
That’s where I’ll land any spaceship
And take a weightless walk.
1. The poet
(a) wants to be an astrologer
(b) wants to be an astronomer
(c) wants to travel in a spacecraft
(d) wants to be a famous man

2. The poet would go to a planet
(a) full of fish and trees
(b) surrounded by stars
(c) between Venus and Mars
(d) with the flower in snow

3. The poet’s ‘special place’
(a) is beyond Venus and Mars
(b) is in the stars
(c) is an imaginary land
(d) is heaven

4. The poet seems to be in a
(a) pensive mood
(b) reverie
(c) gloomy mood
(d) haunt

5. Trees can walk’ is an example of
(a) personification
(b) simile
(c) Metaphor
(d) Oxymoron

6. ‘Weightless walk’ means
(a) a walk for losing weight
(b) a walk with no result
(c) a walk in the air because there is no gravity
(d) a walk with less weight

निर्देश: प्रश्न संख्या 7 से 9 तक में दिए गये मुहावरों और लोकोक्तियों के अर्थ बताने के लिए चार-चार विकल्प दिये गये हैं। प्रत्येक के लिए उपयुक्त अर्थ वाला विकल्प चुनिए।

7. घाट-घाट का पानी पीना।
(a)   अलग-अलग परिस्थितियों का अनुभव होना।
(b)  विरोध् करना।
(c)  कई स्थानों के पानी की जाँच करना।
(d)   समझदारी से कार्य करना।

 8. जैसी करनी वैसी भरनी।
 (a)  कर्म के अनुसार पफल प्राप्त होता है।
 (b) कुछ भी प्राप्त नहीं होता।
 (c) निरंतर प्रयत्न करना।
 (d) अनुभवहीन इस संसार को सुखद मानते हैं।

 9. दूर के ढोल सुहावने होते हैं।
  (a)  सहायता प्रदान करना।
  (b)  दूर से साधरण वस्तु भी अच्छी लगती है।
  (c) जीवन की कटुता का अनुभव होना।
  (d) संसार आकर्षक लगता है।

Directions: In each of the following questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.


10. ba-b-aab-a-b

(a) abaa    (b) abba 

(c) baab    (d) babb



11. gfe-ig-eii-fei-gf-ii
(a) eifgi            (b) figie   
(c) ifgie    (d) ifige

12. The average of the first nine prime numbers is
(a) 11.11   (b) 19.3 
(c) 14           (d) 13.7 

13. Calculate the average of the cubes of first nine natural numbers. 
(a) 225           (b) 250
(c) 350           (d) 425

14. Which one of the following organisations is not having its headquarters in Geneva?
(a) World Trade Organisation
(b) World Health Organisation
(c) International Labour Organisation
(d) International Civil Aviation Organisation

15. The Governor-General of India who initiated the introduction of English in India was -
(a) Lord Curzon (b) Lord Macaulay
(c) Lord Bentinck (d) Lord Hastings

16. Nowadays, students do not have a zeal to study. The reason for this is that:
(a) they are unable to get enough of motivation to study
(b) they feel that their future would not be right even after they complete their studies
(c) they do not get a conducive environment for pursuing their studies
(d) they opine that there is no need to study with special dedication (or zeal) to pass the examination

17. The best method to evaluate the achievements of students is the:
(a) annual examination         (b) bi-annual examination
(c) quarterly examination (d) continuous evaluation

18. Who, from among the following, had stated, "Motivation is the art of generating interest in the mind of the student?"
(a) Thomson         (b) Kothari
(c) McCaulay (d) Rabindra Nath Tagore

19. The special feature of meaningful examination is the following:
(a) All the students get through this examination with good marks
(b) Students should get more marks than they had hoped for
(c) This examination should be able to differentiate capable students from the incapable ones
(d) Students should not fear this type of examination

20. In your opinion, what would be the ideal seating arrangement for students in a class?
(a) They should be made to sit according to their roll numbers
(b) Friends should be allowed to sit close to one another
(c) Little children should be made to sit in the front while bigger children should be told to sit on the backbenches
(d) Intelligent children should be made to sit in the front while weak students should be told to sit on the backbenches

Answer:
 1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (d) 18. (a) 19. (c) 20. (b)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-13
DSSSB Mini Mock Test-13
DSSSB Mini Mock Test-13
https://3.bp.blogspot.com/-Hed0-e72Lg4/Wdyhxh7DsWI/AAAAAAAAA2s/E5qH6pWOnv4bCOMZlTCYk1nE3N0O1jK7wCLcBGAs/s1600/Mini%2Bmock%2Btest.png
https://3.bp.blogspot.com/-Hed0-e72Lg4/Wdyhxh7DsWI/AAAAAAAAA2s/E5qH6pWOnv4bCOMZlTCYk1nE3N0O1jK7wCLcBGAs/s72-c/Mini%2Bmock%2Btest.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-13.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-13.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy