[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam

SHARE:

Attempt the Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam

Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam

1. The HCF and product of two numbers are 15 and 6300 respectively. The number of possible pairs of the number is
(a) 4         (b) 3
(c) 2  (d) 1
(e) None of these

2. What least number must be subtracted from 1936 so that the resulting number when divided by 9, 10 and 15 will in each case the same remainder 7?
(a) 37 (b) 36
(c) 39 (d) 30
(e) None of these

3. The LCM of two numbers is 12 times their HCF. Then sum of the HCF and the LCM is 403. If one of the numbers is 93, the other number is
(a) 124 (b) 128
(c) 134 (d) 138
(e) None of these
4. A number, when divided by 899, leaves remainder 63. What will be the remainder if the same number is divided by 29?
(a) 3 (b)  1
(c) 5 (d) 0
(e) None of these

5. The largest number which divides 25, 73 and 97 to leave the same remainder in each case, is
(a) 24 (b) 23
(c) 21 (d) 6
(e) None of these

6. The least number, by which 1944 must be multiplied so as to make the result a perfect cube, is
(a) 2 (b) 3
(c) 6 (d) 13
(e) None of these
7. Three numbers are in ratio 2 : 3: 4 and their H.C.F. is 12. The L.C.M. of the number is
(a) 144 (b) 192
(c) 96 (d)  72
(e) None of these

8. The sum of the H.C.F. and L.C.M. of two numbers is 680 and their L.C.M. is 84 times their H.C.F. If one of the numbers is 56, then the other number is
(a) 64 (b) 72
(c) 96 (d) 80
(e) None of these

9. The greatest number that divides 122 and 243 leaving respectively 2 and 3 as remainders, is
(a) 12        (b) 24   
(c) 30            (d) 120
(e) None of these

10. The number nearest to 10000 which is exactly divisible by each of  3, 4, 5, 6, 7 and 8, is
(a) 9240      (b) 10080
(c) 9996    (d) 100000
(e) None of these

Answer:

 1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam
Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam
Attempt the Quant Quiz on HCF and LCM for DSSSB Exam
https://1.bp.blogspot.com/-0PS67RD4GCI/WdXUSm0PH-I/AAAAAAAAAoQ/QLeq8zWFOz08CM4ivurWHBX7snHJ4cF2gCLcBGAs/s320/Quiz%2Bfor%2Bdsssb.png
https://1.bp.blogspot.com/-0PS67RD4GCI/WdXUSm0PH-I/AAAAAAAAAoQ/QLeq8zWFOz08CM4ivurWHBX7snHJ4cF2gCLcBGAs/s72-c/Quiz%2Bfor%2Bdsssb.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/quant-quiz-on-hcf-and-lcm-for-dsssb-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/quant-quiz-on-hcf-and-lcm-for-dsssb-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy