[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET and KVS Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)

SHARE:

Attempt here quizz on Child Development and Pedagogy for CTET, KVS and Other TET Exams.

CTET and KVS Exam Quiz on CDP
Dear Readers,

Child Development and Pedagogy is an important subject in CTET & KVS Exam. In any of teaching exam, CDP carries weightage of 30-40 %  of questions, with focused practise good marks can be fetch from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, KVS and Other TET Exams.

1. Homework is given to the students. Why?
(a) The students could study at home
(b) For the development of the students
(c) To know that how much the students understood the lesson
(d) For the development of writing skills

2. What is the objective of giving regular activities to the students?
(a) To arise the subject interest in them
(b) For regular studies
(c) For better subject knowledge
(d) All of the above

3. Now-a-days there are no educational interest in the students, because—
(a) There are a lot of money in the business
(b) Education is to much expansive
(c) They can’t see the better future of education
(d) There are no appropriate syllabus and model of education

4. What is the importance of moral education in the teaching of the students’?
(a) Moral education is necessary for this environment
(b) Moral education encourages the students
(c) Moral education is necessary for the development of character
(d) Moral education makes a man the ‘Greatman’

5. Objective type questions are asked despite of essay type questions in the school. Why?
(a) For telling the importance of time to the students
(b) For doing more work in less time
(c) For knowing answers, of more questions
(d) It is more convinient to solve the answersheet

6. Students are taken to educational tour, so that
(a) Study might not be understood as burden
(b) Parents of the students might be satisfied
(c) The students can get knowledge from it
(d) The students can enjoy

7. If the students couldn’t answer your questions’?
(a) The teacher should tell them answer
(b) The teacher should’ ask that question in other manner
(c) The teacher should ask them again and again
(d) The teacher should give answer and ask to remember them

8. In this contemporary environment, he is the success teacher who-
(a) wears modern dresses and comes in the class -
(b) comes with mobile or pager in the class
(c) creates the situation to learn something in the class
(d) have skills to make an effective contact with students.

9. What should teacher do before teaching the lesson’?
(a) Lesson should be read by a student
(b) He should tell the main objective of the lesson
(c) He should point out the meaning of difficult words of the lesson, first
(d) He should tell the answers of questions of the lessons first

10. What should teacher do after teaching the lesson?
(a) He should ask to do question-answers of the lesson
(b) He should give them answers of the questions of the lesson
(c) He should leave them if they may write or not
(d) He should test the understanding of the students

Quiz on Child Development and Pedagogy for CTET & KVS Exam


11. How will you teach to the weak student?
(a) You will give a new book with new facts daily
(b) You will teach him with intelligent student
(c) You will give seperate time and teach him
(d) You will tell him that who does labour hard he gets success

12. How will you stop that students who are naughty and take intoxicated substances?
(a) You will give him rigourous punishment and after improvement teach him
(b) You will tell him about diseases which are arosen with it and then after teach him
(c) You will take intoxicated substance and then teach them
(d) You will teach only those student who do not take intoxicated substance

13. You are a teacher and you are transferred in the town from a village institution. How will you teach them?
(a) He will live town sometime, Then go for teaching.
(b) There will be no change in your teaching process.
(c) You will teach with modern means such as Internet etc.
(d) You will talk to other teachers then teach with modem techniques.

14. For gold en future of students they should—
(a) study more and more only in school
(b) memorise only that questions which have possibility to ask in the examination
(c) Study ‘with teacher in school and parents in home
(d) not ignore their hobbies or interests

15. If there are some naughty students in the class, then how will you teach’ in that situation?
(a) Without paying any attention, you will teach the lesson
(b) To make them understand, you will teach in the pshycological manner
(c) You will call their parents and tell them their mentality
(d) You will request to principal to expell them

16. A good teacher—
(a) Keep the similar eye on every students of the -class
(b) Help the economically weaker students
(c) Pay more attention to the weak students
(d) Help poor students to give money

17. What will you do to impress the students?
(a) You will present your idealistic character
(b) You will show your richness
(c) You will keep your character idealistic and mordistic
(d) You will ask for favour to tell them interesting stories

18. Teacher should be proud on that student who
(a) would be a player
(b) would be a teacher who teaches in a good manner
(c) makes an effort in the progress of country
(d) helps the teacher always

19. Which of the following test is taken to know the mutual behaviour of male and female students?
(a) Personality test
(b) Sociogram
(c) Rorschach test
(d) Anecdolar record

20. What is the Gestlet theory in the field of teaching?
(a) Study is known to complete when one can understand the complete conclusion of study
(b) Study of one subject helps to learn other subject
(c) Physical development of students enhances their mental ability
(d) Knowledge is known to complete when all subjects are to be studied


Answer  :
 1. (c) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (d) 11.(d) 12.(b) 13.(d) 14.(d) 15.(b) 16.(a) 17.(c) 18.(c) 19.(b) 20.(c)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET and KVS Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)
CTET and KVS Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)
Attempt here quizz on Child Development and Pedagogy for CTET, KVS and Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-5L1MDSVV_-0/WcDJ7eJIerI/AAAAAAAAARw/_NbwugXBp9AuoUcKEUXY-BoAxI5aYvcnQCLcBGAs/s1600/Ctet%2Bquiz.png
https://2.bp.blogspot.com/-5L1MDSVV_-0/WcDJ7eJIerI/AAAAAAAAARw/_NbwugXBp9AuoUcKEUXY-BoAxI5aYvcnQCLcBGAs/s72-c/Ctet%2Bquiz.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-cdp.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-cdp.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy