9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

CTET Exam Quiz on EVS
CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-02
Dear Readers,

EVS is an important subject in CTET & Other TET Exams. In any of teaching exam, EVS carries weightage of 18-20 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.


1.What we observe through sense organs at any particular time and place is 
(a).Fact         (b).Principle
(c).Theory   (d).Law

2.Samir of Class V usually does not submit his assignments to the EVS teacher In time. The best corrective measure could to
(a).stop him from going to the games clams.
(b).find out the melons for irregularity and counsel Samir.
(c).write a note to parents about him irregularity.
(d).bring it to the notice of the Principal.

3.While teaching the tonic on ‘Air is everywhere, a teacher asks the following questions horn the students: a. Is there air in the soil? b. Is there inside the raid. water? c. Is there air inside our body? d. Is there air in our bones? Which one of the following skills is the teacher trying to develop in the learners?
(a).Thinking skills
(b).Emotional skills
(c).Observation stills
(d).Classification skills

4.“Iron is a greyish hard metal” is an example of 
(a).Fact
(b).Concept
(c).Theory
(d).Law

5.Theories confirmed by various scientific experimentations by scientists over a period of time. These are based on
(a).Facts
(b).Concepts
(c).Principles
(d).Laws

6.Granite comes from which kind of rocks?
(a).Intrusive igneous rocks
(b).Extrusive igneous rocks
(c).Obtrusive igneous rocks
(d).Sedimentary rocks

7.Spiritual activities and religious systems are being developed to
(a).rule over the kingdom.
(b).make societies stronger and binding people emotionally.
(c).entertain the boring daily life.
(d).respect the commands of God.

8.Maloca is a type of
(a).food. (b). house.
(c).land. (d). fish.

9.Which continent has the world’s largest river Amazon?
(a).South America (b). Europe
(c).North America (d). Antarctica

10.In the present method, longitude at a point may be determined by
(a).calculating the time difference between that at its location and coordinated universal time.
(b).watching earth’s movement from the space.
(c).calculating movement of tectonic plates in a year.
(d).observing Inclination of huge mountains and sea level.

CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-01

Answer  :

 1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (a)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS: CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-02
CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-02
Attempt here quiz on EVS for CTET, Other TET Exams.
https://3.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbs/Uuf7qb1J7zskVPYCxtAq0NwtQJi80WHlACLcBGAs/s400/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbs/Uuf7qb1J7zskVPYCxtAq0NwtQJi80WHlACLcBGAs/s72-c/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-evs_30.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-evs_30.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy