9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0


CTET and KVS Exam Quiz on Mathematics (Ratio & Proportion)


Dear Readers,

Mathematics is an important subject in CTET & KVS Exam. In any of teaching exam, Mathematics carries weightage of 22-25 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, KVS and Other TET Exams.

1.The sum of three numbers is 58. The ratio of first to second is 4: 9 and the second to third is 9: 16, the sum of first and third numbers is  -
(a)40 (b)29
(c)28 (d)50 

2. Two numbers are in the ratio 3: 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio of 12: 13. Then, smaller number is - 
(a)27 (b)33
(c)49 (d)55 
   
3.The mean proportional between the numbers 8 and 18 is  
(a)32/9 (b)12
(c)13 (d)None of these  
   
4.Find the third proportional to 9 and 12. 
(a)12 (b)14
(c)16 (d)18

5.Find the fourth proportional to 4, 5 and 12.  
(a)13 (b)14
(c)15 (d)16 

6.A bag contains Rs. 102 in the form of rupee, 50 paise and 10 paise coins in the ratio 3: 4: 10. The number of 10 paise coins is - 
(a)340 (b)60
(c)80 (d)170 

7.A sum of Rs. 53 is divided amongst A, B and C in such a way that A gets Rs. 7 more than B gets and B gets Rs. 8 more than C gets, the ratio of their shares is- 
(a)6 : 7 : 8 (b)25 : 18 : 10
(c)12: 14: 9 (d)None of these 

8.In a school, the number of boys and that of the girls are in the respective ratio of 2 : 3. If the number of boys is increased by 20% and that of girls is increased by 10%, what will be the new ratio of numbers of boys to that of the girls?  
(a)14: 5 (b) 5: 8
(c)13: 4 (d) 8: 11 

9.If a sum of money is to be divided among A, B and C such that A’s share is equal to twice of B’s share and B’s share is 4 times of C’s share, then their shares are in the ratio - 
(a)1 : 2 : 4 (b)1 : 4 : 1
(c)8 : 4 : 1 (d) 2: 4: 1

10.A and B start a business by investing Rs. 1,00,000 and Rs. 150000 respectively. Find the share of each out of a total profit of Rs. 24000. 
(a)9000, 15000 (b)9600, 14400

(c)12000, 12000 (d)11600, 12400 



 1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET: CTET and KVS Exam Quiz on Mathematics (Ratio & Proportion)
CTET and KVS Exam Quiz on Mathematics (Ratio & Proportion)
Attempt here quiz on Mathematics (Ratio & Proportion) for CTET, KVS and Other TET Exams.
https://4.bp.blogspot.com/-lNqtOoSf8IM/Wi4wZWry5nI/AAAAAAAAAvw/-nlbrtKG2LEEP37b2yhTwrkcR-EDzTD1wCLcBGAs/s1600/Mathematics-Percentage-Quiz%2B%25281%2529.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-lNqtOoSf8IM/Wi4wZWry5nI/AAAAAAAAAvw/-nlbrtKG2LEEP37b2yhTwrkcR-EDzTD1wCLcBGAs/s72-c/Mathematics-Percentage-Quiz%2B%25281%2529.jpg
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-mathematics_11.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-mathematics_11.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy