9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

CTET Science Quiz

CTET Exam Quiz on Science-05

Dear Readers,

Science is an important subject in CTET & Other TET Exams. In any of teaching exam, Science carries weightage of 18-20 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.

1. ________ is a “natural” protein fibre, some forms of which can be woven into textiles.
(a). Spandex (b). Silk
(c). Rayon (d). Linen

2. Which of the following does NOT manufacture digestive juices?
(a). Liver (b). Kidneys
(c). Stomach (d). Pancreas

3. The following animal does not yield wool.
(a). Yak         (b). Woolly Dog
(c). Goat (d). Camel

4. The following steps are followed in processing fibres into wool.
(a). Retting, scouring, and hackling
(b). Bleaching, carding, and roving
(c). Shearing, scouring, and sorting
(d). Scouring, combing and boiling

5. Digestion takes place in the alimentary canal or the digestive tract. Food travels through these organs in the following order.
(a). Mouth, oesophagus, stomach, large intestine, small intestine and rectum.
(b). Mouth, stomach, oesophagus, small intestine, large intestine and rectum.
(c). Mouth, stomach, gullet, small intestine, large intestine and rectum.
(d). Mouth, gullet, stomach, small intestine, large intestine and rectum.

6. The digestive system processes food into usable and unusable materials. What happens to unusable materials?
(a). It goes into the pancreas to await disposal.
(b). It goes to the right ventricle to await disposal.
(c). It goes into the large intestine to await disposal.
(d). It goes into the small intestine to await disposal

7. The animal fibres used most commonly both in the manufacturing world as well as by the hand spinners are wool from ________ and silk.
(a). Goat (b). domestic Sheep
(c). Yak       (d). agriculture

8. All of these natural fibres exist in their natural form except
(a). wool. (b). cotton.
(c). linen. (d). silk.

9. Which one of these statements is FALSE about silk?
(a). Natural silk is a fibrous protein composed of a number of amino acid.
(b). When you burn silk it will leave a fine ash and smell like burnt hair.
(c). The most common silk moth is the cashmere silk moth.
(d). The rearing of silkworms for silk is called sericulture.

10. Amarbel is an example of
(a). autotroph. (b). parasite.

(c). saprotroph. (d). host.


Answer:
 1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET Exam Quiz on Science-05
CTET Exam Quiz on Science-05
Attempt here quiz on Science for CTET, Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-Gp3HgFhOhJw/WkCmUv7lLBI/AAAAAAAAA8I/sLKDISQ22Y004fxZ0jHqMGTyDM03gqlLACLcBGAs/s1600/ctet%2Bquiz%2B%25281%2529.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-Gp3HgFhOhJw/WkCmUv7lLBI/AAAAAAAAA8I/sLKDISQ22Y004fxZ0jHqMGTyDM03gqlLACLcBGAs/s72-c/ctet%2Bquiz%2B%25281%2529.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-science-quiz.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-science-quiz.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy