9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Social Science Quiz for Ctet Exam
CTET Exam Quiz on SST(Social Science)-04
Dear Readers,

SST is an important subject in CTET & Other TET Exam. In any of teaching exam, SST carries weightage of 35-40 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1.Which gas is required by plants for their survival?
(a).Oxygen (b).Carbon dioxide
(c).Nitrogen (d).Hydrogen

2.Which of the following gases absorbs ultraviolet radiation in earth’s upper atmosphere?
(a).Nitrogen (b).Carbon dioxide
(c).Ozone (d).Oxygen

3.India was known as the land of spices because of
(a).great demand for cotton and silk.
(b).pepper, cloves and cinnamon were valued.
(c).pepper, incense and sandalwood.
(d).herbs, textiles and other goods were valued.

4.Global warming is caused by the increase in the level of
(a).greenhouse gas  (b).black house gas.
(c).ozone layer  (d).argon layer.

5.In which country of Sahara desert, the highest temperature has been recorded?
(a).Mali (b).Libya
(c).Chad (d).Algeria

6.How does troposphere get warm?
(a).The troposphere is mostly heated by transfer of energy from the surface of the earth.
(b).Troposphere has an ozone layer, which absorbs solar wind directly.
(c).Due to biological activities.
(d).Only because of volcanic blast and meteors fall.

7.Which of the following are examples of a planet and a star?
(a).Big bear, pole star
(b).Earth, Sun
(c).Mercury, Venus
(d).Neptune, Moon

8.Under a lot of heat & pressure limestone changes into
(a).diamonds. (b).coal.
(c).marble. (d).coal.

9.The Andes, world’s largest mountain range runs through from north to south in which continent
(a).Australia. (b).Europe.
(c).Africa.     (d).South America.

10.The government in which unlimited power is in the hands of a small cohesive group is called a/an?
(a).Oligarchy         (b).Autocracy
(c).Democracy (d).Anarchy
Answer :
 1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (a)
Thanks
Team Clear Ctet

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS: CTET Exam Quiz on SST(Social Science)-04
CTET Exam Quiz on SST(Social Science)-04
Attempt here quiz on SST for CTET and Other TET Exams.
https://3.bp.blogspot.com/-eBrRR2eUHxY/WiaQOEicIfI/AAAAAAAAAqA/ak_y0CzXJ_sgLKBm4_xYK7zVuBRhuGOvQCPcBGAYYCw/s1600/CTET%2Bquiz%2BSocial%2BSCience%2Bclearexam.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-eBrRR2eUHxY/WiaQOEicIfI/AAAAAAAAAqA/ak_y0CzXJ_sgLKBm4_xYK7zVuBRhuGOvQCPcBGAYYCw/s72-c/CTET%2Bquiz%2BSocial%2BSCience%2Bclearexam.jpg
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS
https://www.clearctet.com/2017/12/social-science-quiz-for-ctet-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/social-science-quiz-for-ctet-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy