9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0



DSSSB Mini Mock Test-2

Direction (1  -3 ): Read this sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer.

1.Three days had/pass since/the lion had/devoured the deer.
  (a) Three days had
  (b) pass since
  (c) the lions had
  (d) devoured the deer

2.The cows know/that if they were/together, no predator could attack them.
  (a) The cows know
  (b) that if they were
  (c) together, no predator
  (d) could attack them

3.Mangesh is/a hard worker/and is the sole/bread win of the family.
  (a) Mangesh is
  (b) a hard worker
  (c) and is the sole
  (d) bread win of the family

निर्देश(4-9):पद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
सामने कुहरा घना है
और मैं सूरज नहीं हूँ
क्या इसी अहसास में जिऊँ
या जैसा भी हूँ नन्हा सा
इक दिया तो हूँ
क्यों न उसी के उजास में जिऊँ
जितनी भी है लौ मुझमें
उसे लेकर जिया तो हूँ
कम से कम मैं उनमें तो नहीं
हर आने वाला क्षण
मुझे यही कहता है -
अरे भई, तुम सूरज जो नहीं हो
और मैं कहता हूँ
न सही सूरज -
एक नन्सा-सा दिया तो हूँ

4. कविता में कवि का कौन सा स्वर मुखर है?
(a)निराशावादी         
(b)रहस्यावादी
(c)आशावादी          
(d)छायावादी

5.‘कुहरा’ और ‘सूरज’ किसके प्रतीक हैं?
(a)कुहरा अंधकार का सूरज कष्टों का
(b)कुहरा निराशा का सूरजा आशा का
(c)कुहरा डर का सूरज दुख का
(d)कुहरा आतंक का सूरज कष्ट का

6.‘जैसा भी हूँ नन्हा-सा इक दया तो हूँ’ - का अभिप्राय है -
(a)मनुष्य को भाग्य के भरोसे जीना चाहिए
(b)मनुष्य को अपनी क्षमताओं पर भरोसा कर जीना चाहिए
(c)मनुष्य को भगवान पर भरोसा कर जीना चाहिए
(d)मनुष्य को अपनी कमियों पर भरोसा कर जीना चाहिए

7.’जितनी भी है लौ मुझमें उसे लेकर जिया तो हूँ’ - इस पंक्ति द्वरा कवि क्या प्रेरणा दे रहा है?
(a)बलशाली जीवन जीने की
(b)आराम से बैठकर जीवन जीने की
(c)निराश होकर जीवन जीने की
(d)यथाशक्ति जीवन जीने की

8. कवि ने ‘दीया’ किसे कहा है?
(a)बंधु को            
(b)अपने को
(c)दीये को           
(d)रात को

9. कौन सा शब्द ‘सूरज’ का पर्यायवाची नहीं है -
(a)दिनकर           
(b)प्रभाकर
(c)निशाकर          
(d)दिवाकर

Direction (10 -12  ): Find out the correct answer out of the four alternatives given below each question and then mark it in your answer sheet-
10.Moon : Satellite :: Earth : ?
  (a) Sun          (b) Planet
  (c) Solar system (d) Round

11. 11 : 1331 :: 9 : ?
  (a) 979           (b) 991
  (c) 729           (d) 879

12. MOUSE : KPSTC :: LIGHT : ?
  (a) MJHIU        (b) MGHFU
  (c) JGEFR        (d) JJEIR

13.Which of the following are prime numbers? 
       187, 173, 347, 437
 (a) 187, 437 (b) 173, 437
 (c) 437, 347 (d) 347, 173

14.What is the sum of all the odd numbers taking place between 1 to 201?
 (a) 10201            (b) 12301
 (c) 20101            (d) 50301

15.Pulakesin II was the greatest ruler of the
 (a ) Cholas of Tamil Nadu
 (b ) Chalukyas of Badami
 (c ) Chalukyas of Kalyani
 (d ) Pallavas of Kanchi

16.Pitts India Act of 1784 was a/an
 (a ) White paper (b ) Regulating Act
 (c ) Ordinance   (d ) Resolution

17. If, on a certain day, you are very tired and not in a mood to teach students in the class, then you will
 (a) Free children and send them home
 (b) Request your colleague (teacher) to teach children in your place
 (c) Tell children an ideal story
 (d) Tell children to go out and play

18.The best way to encourage a teacher, who works with complete dedication, is to:
 (a) give him a prize
 (b) give him an advance increment in his salary
 (c) arrange a felicitation function and felicitate him
 (d) praise his work from time to time

19.Whose behaviour affects students the most?
 (a) That of the Principal  (b) That of a politician
 (c) That of a teacher         (d) That of tutor

20.If a student does not complete his home work on a regular basis, what will you do to rectify him?
 (a) You will complain to the Principal and get him punished
 (b) You will call the student in privacy and explain to him that (completion of) home work has many advantages
 (c) You would like to get the cooperation of the student in question
 (d) You will clearly tell the student that if he continues to ignore his home work, he would not be allowed to appear in the final examination

Answer:


 1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (b) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (b)

Thanks

Team Clear Ctet

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-2
DSSSB Mini Mock Test-2
https://4.bp.blogspot.com/-F01OUh9yvFs/WcN1_cOpKOI/AAAAAAAAAPs/4r_ILp-17MUULNSh4bzp4CxVYd2S-qWoQCEwYBhgL/s320/Mock%2Btest-2%2Bdsssb.png
https://4.bp.blogspot.com/-F01OUh9yvFs/WcN1_cOpKOI/AAAAAAAAAPs/4r_ILp-17MUULNSh4bzp4CxVYd2S-qWoQCEwYBhgL/s72-c/Mock%2Btest-2%2Bdsssb.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-2.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-2.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy