9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Quiz on Mensuration for CTET & DSSSB Exam



Dear Readers,


Quant is an important subject in CTET & DSSSB Exam. In any of teaching exam, Maths carries weightage of 12-15 questions, with focused practice good marks can be fetch from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, DSSSB and KVS Exam.

1. The number of vertices in a polyhedron which has 30 edges and 12 faces is

         (a)  24                                    (b)  12

         (c)  15                                    (d)  20

2.  A square and a circle have equal perimeters. The ratio of the area of the square to the area of the circle is

         (a)  π:4                                   (b)  1 : 1


         (c)  1 : 4                                 (d) π:2

3.  ABCD is a square with AB = (x + 16) cm and BC = (3x) cm. The perimeter (in cm) of the square is
         (a)  96                                    (b)  16
         (c)  24                                    (d)  32

4.  The circumference of the base of a right circular cylinder is 44 cm and its height is 15 cm. The volume (in cm3) of the cylinder is
         (a)  2310                                (b)  770
         (c)  1155                                (d)  1540

Complete Study Notes  on Mensuration for CTET and DSSSB Exams Click here!!

5.  Perimeter of a square is 24 cm and length of a rectangle is 8 cm. If the perimeters of the square and the rectangle are equal, then the area (in square cm) of the rectangle is
         (a)  64                                    (b)  16
         (c)  24                                    (d)  32

6.  Internal length, breadth and depth of a (rectangular) box are 4 cm, 3 cm and 2 cm respectively. How many such boxes are needed to pack 8664 centimetre cubes ?
         (a)  722                                  (b)  351
         (c)  361                                  (d)  391

7.  A rhombus has diagonals of length 8 cm and 6 cm. Find its perimeter.
         (a)  28 cm                              (b)  18 cm
         (c)  20 cm                              (d)  24 cm

8.  The length of a rectangle is ‘l’ and its width is half of its length. What will be the perimeter of the rectangle if the length is doubled keeping the width same ?
         (a)  3 l                                   (b)  4 l
         (c)  5 l                                   (d)  6 l

9.  Forty-two cubes each of side 1 cm are glued together to form a solid cuboid. If the perimeter of the base of the cuboid is 18 cm, then its height, in cm, is
         (a)  3                                      (b)  4
         (c)  1                                      (d)  2

10. The area of a trapezium-shaped field is 720 m2, the distance between the two parallel sides is 20 m and the length of one of the parallel sides is 35 m. The length of the other parallel side is
         (a)  37 m                               (b)  40 m
         (c)  35 m                               (d)  36 m



Answer:
 1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (a)

Thanks

Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,Blood Relation,2,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,ctet application form,1,CTET Coaching,2,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,1,DSSSB,187,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs online recruitment 2018,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Quiz on Mensuration for CTET & DSSSB Exam
Quiz on Mensuration for CTET & DSSSB Exam
https://1.bp.blogspot.com/-8GMBGAsTtFQ/WcN6lzTeKJI/AAAAAAAAAP0/uys8HoIB2GAStTBVZMCKoJ82WOWbG-ikACLcBGAs/s320/Mensuration%2BQuiz.png
https://1.bp.blogspot.com/-8GMBGAsTtFQ/WcN6lzTeKJI/AAAAAAAAAP0/uys8HoIB2GAStTBVZMCKoJ82WOWbG-ikACLcBGAs/s72-c/Mensuration%2BQuiz.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-mensuration-for-ctet-dsssb-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-mensuration-for-ctet-dsssb-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy