9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-3

Directions (1-5) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The numer of that part is your answer. If there is no error, your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

1. Each one of you (a)/must make up their mind (b)/ asI did. (c)/ No error (d).

2. Sudoku was first designed in the 1970s (a)/ by aretired architect (b)/ and freelance puzzle constructor, (c)/  No error (d).

3. During the last few years (a)/ the company works hard (b)/ to modernise its image, (c)/ No error (d).

4. This stamp is only one (a)/ of the design (b)/ ever printed. (c)/ No error (d).
5. After he had apologised to the magistrate profusely (a)/ for having broke the promise (b)/ the magistrate was                 happy to forgive him. (c) No error (d).

6. ‘विद्यालय’ शब्द में है
  (a).स्वर संधि
(b).व्यंजन संधि
(c).विसर्ग संधि
(d).इनमें से कोई नहीं

7. हिन्दी में वचन होते हैं
(a).एक (b).दो
(c).तीन (d).अनगिनत।

8. ‘आगरा’ का बहुवचन होगा
(a).आगरे (b).आगरों
(c).आगरें (d).बहुवचन नहीं होगा।

. 9. Given that 40% of 2490 + 30% of x = 33.33% of 4500. What is the value of ‘x’ ?
(a) 1250 (b) 3215
(c) 168 (d) None of these

10. Given that a% of b + ? % of 2a = a% of (a+2b). The value of ‘?’ is
(a) a - b (b) (a + b)/2
(c) a – 2b (d) a + b

11. The daily wage is increased by 25% and a person now gets Rs. 25 per day. What was his daily wage before the                    increase?
(a) Rs. 35 (b) Rs. 24
(c) Rs. 20 (d) Rs. 25

 Directions (12-13): Find the odd word pair from the given responses.


12. (a) Yellow Orange (b) Red Yellow
(c) Red Orange (d) Yellow Green

13. (a) Pound (Sterling) (b) Deutsche Mark
(c) Yen                (d) Franc

14. The world’s only floating national park is sistuated in:
(a) Manipur        (b) Kuala Lumpur
(c) Bilaspur (d) Dispur

15. The Drafting of the Constitution was completed on:
(a) 26th January, 1950
(b) 26th December, 1949
(c) 26th November, 1949
(d) 30th November, 1949

16. By which method, students learn to the maximum extent and with the utmost need?
  (a) By seeing (b) By reading
(c) By listening (d) By doing themselves

17. Which quality of the teacher is liked the most by student?
(a) His punctuality (b) His impartiality
(c) His love for discipline (d) His dominance

18. What should the teacher do to maintain the interest of students in class teaching?
(a) Extensive use of examples from the practical life
(b) Extensive use of teaching materials/aids
(c) Giving ample opportunities to students for discussion/deliberations
(d) Giving ample opportunities to students for discussion/deliberations

19. Why would you like to take additional responsibilities as a teacher?
(a) In order to gain new experiences
(b) In order to please your Principal
(c) In order to become popular among students
(d) In order to cooperate

20. In your view, to win the confidence of the Principal, a teacher should:
(a) keep on giving gifts to the Principal
(b) keep on censuring and backbiting other teachers in collusion with the Principal
(c) keep on executing his own teaching work in a satisfactory manner
(d) gain popularity among students

Answer:

 1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (c) 16. (d) 17. (b) 18. (d) 19. (a) 20. (c)

Thanks

Team Clear Ctet




Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-3
DSSSB Mini Mock Test-3
https://4.bp.blogspot.com/-aGgmaoAY2NQ/WcTN9zwi8BI/AAAAAAAAAUU/ZC5Ufbie5Bs3mf2iBEun4Z7JJrWX0EBGwCLcBGAs/s320/MOCK%2BTEST-03%2BFOR%2BDSSSB.png
https://4.bp.blogspot.com/-aGgmaoAY2NQ/WcTN9zwi8BI/AAAAAAAAAUU/ZC5Ufbie5Bs3mf2iBEun4Z7JJrWX0EBGwCLcBGAs/s72-c/MOCK%2BTEST-03%2BFOR%2BDSSSB.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-3.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-3.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy