[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

Quiz on Science for CTET & DSSSB Exam

SHARE:

Quiz on Science for CTET & DSSSB Exam Dear Readers, Science is an important subject in CTET & DSSSB Exam. In any of teac...

Quiz on Science for CTET & DSSSB Exam

Dear Readers,


Science is an important subject in CTET & DSSSB Exam. In any of teaching exam, Science carries weightage of 25-30 questions, with focused practice good marks can be fetch from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, DSSSB and KVS Exam.

1. Which of the following are called ‘energy giving foods’?
(a) proteins
(b) vitamins
(c) fats and carbohydrate
(d) minerals

2. .............. is not a plant source of fat.
(a) butter (b) nuts
(c) til         (d) soybean oil.

3. The sprouted seeds contains more of-
(a) carbohydrates (b) fats
(c) vitamins         (d) water.

4. n( c = c ) -(CH2–CH2–)n ,this reaction is known as-
(a) Addition reaction
(b) Polymerization reaction
(c) Displacement reaction
(d) Neutralization reaction.

5. Which of the following is not a thermo-plastic polymer?
(a) Nylon         (b) PVC
(c) Polythene (d) Bakelite

6. Which one is the most striking or common character of vertebrates?
(a) presence of notochord
(b) presence of triploblastic condition
(c) presence of gill pouches
(d) presence of coelom.

7. HCL is secreted in-
(a) stomach         (b) pancreas
(c) gall bladder (d) lungs.

8. With regards to types of motion, which of the following statements is not true?
(a) The surging of arm while walking is oscellatory.
(b) The beating of air heart and expansion/contrition of lungs are periodic
(c) The blades of a food processor exhibit rotational motion
(d) A freely falling body undergoes rectilinear motion.

9. What type of friction is offered by a ball–bearing?
(a) sliding friction (b) rolling friction
(c) static friction (d) limiting friction

10.   The position of a particle moving along the exercise at certain time is given below.
t (s)           0 1 2 3
x (m) -2 0 6 16
       Which of the following describes the motion correctly?
(a) uniform accelerated
(b) uniform decelerated
(c) non uniform accelerated

(d) not enough data available.



Study notes on Food for CTET and DSSSB Exams 


Answer:
 1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (c)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Quiz on Science for CTET & DSSSB Exam
Quiz on Science for CTET & DSSSB Exam
https://4.bp.blogspot.com/-tMkMXAY628k/WcTHHbtnnJI/AAAAAAAAAUE/IDRSWJvpnMYhpEc1S2m-cWc9VC0lto-3ACLcBGAs/s320/QUIZ%2BON%2BSCIENCE.png
https://4.bp.blogspot.com/-tMkMXAY628k/WcTHHbtnnJI/AAAAAAAAAUE/IDRSWJvpnMYhpEc1S2m-cWc9VC0lto-3ACLcBGAs/s72-c/QUIZ%2BON%2BSCIENCE.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-science-for-ctet-dsssb-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-science-for-ctet-dsssb-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy