9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Quiz on History for CTET & DSSSB Exam


Dear Readers,

History is an important subject in CTET & DSSSB Exam. In any of teaching exam, History carries weightage of 5-8 questions, with focused practise good marks can be fetch from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET, DSSSB and KVS Exam.



1. Who can be called the father of local self-government in India?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon         (d) Lord Canning

2. What was the name of the new religion- propagated by Akbar in 1582?
(a) Din-i-Ilahi              (b) Uddin-ozer-Ilahi
(c) Akbar-e-Ilahi         (d) Akbar-e-Great-Ilahi

3. During World War II, JRD Tata got together a group of Industrialists and Technocrats to create a plan for the economic restructuring of the country after the war. By what name was this plan known?
(a) Bombay Plan (Tata-Birla Plan)
(b) Cochin Plan (Tata-Mafatlal Plan)
(c) Madras Plan (Tata-Singhania Plan)
(d) Calicut Plan (Tata-Dalmia Plan)

4. Which Ruler in ancient India murdered his father, Bimbisara, to ascend the throne of  Magadha in 494 B.C.?
(a) Kharbel                     (b) Shah Jahan
(c) Ajatsatru                   (d) Aurangzeb

5. In 1646, which Mughal Emperor shifted his capital from Agra to Delhi?
(a) Akbar                       (b) Shah Jahan
(c) Ibrahim Lodi            (d) Jahangir
6. Which of the following statements was not among the Simon Commission’s  recommendations for India?
(a) Dyarchy to be abolished in provinces
(b) reconstitution of Central Legislature
(c) establishment of Provincial Public Services Commission for all Provinces
(d) Indian Council was not needed to advice the Secretary of State for India

7. Matangini Hazra was a martyr of which of following?
(a) Mutiny of 1857
(b) Anti-partition Movement of 1905
(c) Quit India Movement
(d) Naval Mutiny

8. Konark Temple built in 12th Century A.D. is situated in which of the following state?
(a) Orissa                          (b) Arunachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh         (d) West Bengal

9. Who ruled over India by defeating Mughals?
(a) Spanish                        (b) Dutch
(c) Britishers                     (d) Sakas

10. The first emperor of Mughals in India?
(a) Babar                          (b) Jahangir
(c) Akbar                          (d) Firoj Shah


Answer Keys:
 1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (a)


Thanks
Team Clear Ctet

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,Blood Relation,2,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,ctet application form,1,CTET Coaching,2,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,1,DSSSB,187,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs online recruitment 2018,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Quiz on History for CTET & DSSSB Exam
Quiz on History for CTET & DSSSB Exam
https://4.bp.blogspot.com/-MZA_nxmqFm4/WcI1NDK9JbI/AAAAAAAAAX0/nTtRw0i6vy4eoU1EsorF8s4VuEwvSzo3gCLcBGAs/s320/HISTORY%2BQUIZ.png
https://4.bp.blogspot.com/-MZA_nxmqFm4/WcI1NDK9JbI/AAAAAAAAAX0/nTtRw0i6vy4eoU1EsorF8s4VuEwvSzo3gCLcBGAs/s72-c/HISTORY%2BQUIZ.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-history-for-ctet-dsssb-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-history-for-ctet-dsssb-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy