9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Mock Test for DSSSB PRT - 01



Dear Readers,

Delhi Subordinate Services Selection Board (DSSSB) recruits PRT, TGT and PGT teachers through written exam. The following mock tests will help you to prepare for DSSSB PRT Exam according to the latest pattern. These mock tests are based on previous year Paper Pattern. This Mock Test of 20 questions will help you to analyse your preparation level.

So, Break your hassle, Enjoy your DSSSB Entrance Exam preparation, spend 10 minutes to achieve success in your dream job. Try it now !!!



Directions (1-6): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary workload. This is the principle of weight training. Strands of muscle fibres become thicker and stronger in response to the demands placed on them.
One of the great merits of weight training is the strength of your heart. During weight training, your heart is forced to beat faster and stronger in order to pump sufficient blood to the muscles being worked. In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient. Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks, your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood. Sounds good ? There's more. Your entire circulatory system is given a thorough workout every time you exercise, which increases its overall efficiency. Even the neural paths from your brain's command centres to each individual muscle become more effective, enabling easier recruitment of muscle fibres for carrying out physical tasks. In essence, your body becomes a well-oiled and finely-tuned piece of machinery, whirring along without any breakdown. In today's stress-filled world, you need all the help you can get.

1. The principle of weight training is
(a) disposing extra workload
(b) thickening of body through extra consumption
(c) helping the body adapt to increased stress
(d) training muscles to exert more pressure

2. Weight training makes the muscles
(a) thicker and stronger (b) become stranded
(c) become intense (d) resist workload

3. During weight training, the heart pumps
 (a) required blood
(b) an extraordinary amount of blood
(c) less blood
(d) more blood

4. A stronger and more efficient heart
(a) can rest longer, reducing its workload
(b) is assisted by muscles of the body
(c) beats faster and more often to pump blood
(d) needs fewer beats to pump the same amount of blood

5. When neural paths become more effective
(a) the brain employs various muscles easily for physical tasks
(b) the muscles function effectively and independently
(c) the brain functions at extraordinary speed
(d) the brain opens new pathways for communication

6. What does the term 'well-oiled' in the passage denote ?
(a) Massaged (b) Greased
(c) Healthy         (d) Serviced

 7.   वेतन’ शब्द में ‘इक’ प्रत्यय लगाने से नया शब्द बनेगा -
   (a).   वेतनिक           (b).  अवैतनिक

    (c).   वैतनिक            (d).  वेतनीक

   8.   हास-विलास’ और ‘लालच लगा’ में कौन सा अलंकार है -
   (a).   पुनरूक्ति प्रकाष     (b).  अतिष्योक्ति

   (c).   अनुप्रास           (d).  यमक

Directions: What will come in place of question mark (?) in the following questions? 
 9 . 6.96  ÷  1.2  –  18.24  +  7.6 = ?
(a )  3.4  (b)  3.14
(c)  3.04 (d)  3.24

10 . 1.4% of 750  +  2.2%  of  480  =  ?
(a) 21.06 (b) 21.16
(c) 20.88 (d) 21.18

11 . A man showed a boy next to him and said - "He is the son of my wife's sister-in-law, but I am the only child of my parents." How is my son related to him?
(a) Nephew (b) Cousine
(c) Brother (d) Uncle

12 . If '+' stands for '÷', '×' stands '+', '–' stand for '×', and '÷' stands for '–', then which of the following statements is correct?
(a) 36 × 6 + 7 ÷ 2 – 6 = 20
(b) 36 ÷ 6 + 3 × 5 – 3 = 45
(c) 36 + 6 – 3 × 5 ÷ 3 = 24
(d) 36 – 6 + 3 × 5 ÷ 3 = 74

13 . If > = ÷, = ×, < = +,  = –, + = =, × = <, – = >
which of the following statements is correct?
(a) 6 < 2 > 3 8 4 + 13
(b) 6 2 < 3 > 8 < 4 – 13
(c) 6 2 < 3 8 > 4 × 13
(d) 6 > 2 3 < 8  4 + 13

14 . Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation -
25 * 2 * 6 = 4 * 11 * 0
(a) ×, – , ×, + (b) +, – , ×, +
(c) ×, + , ×, – (d) ×, + , ×, ×

15. Division of Powers and Independent Judiciary are the two important features of
(a) Socialist form of Government
(b) Unitary form of Government
(c) Democratic form of Government
(d) Federal form of Government

16. Who was the first to use the term ‘State’?
(a) Hobbes (b) Plato
(c) Aristotle (d) Machiavelli

17. If a student is not able to answer a question during the course of the lecture, then you will:
(a) scold him and hence, insult him
(b) tell him the correct answer yourself
(c) try to understand why that student was not able to give correct answer
(d) advise the student to study more carefully



18. Why do you like teaching work?
(a) Children do not remain naughty in the presence of the teacher
(b) Your parents had told you that it is a dignified profession
(c) You have an interest in teaching
(d) The person keeps on reading a lot in this profession

19. One solution to make class teaching more effective/meaningful is the following:
(a) give home work in excess
(b) stop the students after the school time and have discussions with them
(c) immediately after the class lecture, ask questions related to the lecture
(d) tell children that if they have not understood the lesson, you will teach the same once again

20. By which trait of the teacher, the students are generally impressed?
(a) His knowledge/learning
(b) His high moral character
(c) His tough discipline
(d) His relationship with the Principal


Answer:

 1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (a) 11. (b) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (c)

16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (a)

Thanks
Team Clear Ctet





Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: Test of the Day for DSSSB PRT Exam
Test of the Day for DSSSB PRT Exam
https://4.bp.blogspot.com/-MoakFhFgri8/WcI9WsQ4OCI/AAAAAAAAAYE/C5p-yr7XFAosNNK--fTeWA0roQSPADkngCLcBGAs/s320/mOCK%2BTEST%2BDSSSB.png
https://4.bp.blogspot.com/-MoakFhFgri8/WcI9WsQ4OCI/AAAAAAAAAYE/C5p-yr7XFAosNNK--fTeWA0roQSPADkngCLcBGAs/s72-c/mOCK%2BTEST%2BDSSSB.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/test-of-day-for-dsssb-prt-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/test-of-day-for-dsssb-prt-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy