[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

Quiz on Teaching Methodology for DSSSB Exam-01

SHARE:

Quiz on Teaching Methodology for DSSSB Exam-01 1. As a teacher, you can the respect of your students by (a) None of the ab...

Quiz on Teaching Methodology for DSSSB Exam-01



1. As a teacher, you can the respect of your students by

(a) None of the above

(b) Becoming friendly with the students

(c) Being guide, friend and philosopher to your students

(d) Showing your supremacy and strictness


2. Which of the following qualities is an essential requirement of a successful teacher
(a) Command over the students
(b) Command over the subject
(c) Command over the language
(d) command over technology

 3.  As a teacher, you are asked to give your preference for the workload. What will be your choice?
(a) Fewer teaching classes and more administrative work
(b) Less teaching classes and more co-curricular responsibilities
(c) Only teaching classes
(d) Teaching classes and tutorials with students

4. In India, which is the organisation that looks into higher education?
(a) UGC (b) NCERT
(c) SCERT (d) CBSE

5. A teacher can assess the progress of his/her students by 
(a) Conducting exams
(b) Systematically maintaining the record of students' responses and learning behaviours
(c) Asking students to do peer assessment
(d) Asking the student to write self-report 

6. A teacher can make his/her students responsible for their learning by 
(a) Giving them assignments
(b) Electing group leaders in the class  
(c) Labeling them
(d) Asking them to present their point of view and choice of argument in a constructive way

7. You like would like to make friends with these teachers in your school who are
(a) Good looking
(b) Rich and prosperous
(c) Hardworking and honest to their profession
(d) Active members of teacher' associations/union

8. The knowledge of human psychology benefits a teacher in that he/she can
(a) Make friends in the school
(b) Flatter the superiors
(c) Understand the behaviour of learners
(d) Make a fool of fellow teachers

9. A teacher can inculcate moral values among students by
(a) Discussing stories based on moral values
(b) Showing them documentaries on the topic
(c) Giving them frequent lectures
(d) Presenting his/her own code of conduct as a role model

10. As an experienced teacher, how will you treat a newly appointed teacher?
(a) With love and cooperation
(b) Allow her to be her own
(c) Expect her to take your permission for initiated any new task
(d) Show your superiority



Answer:

 1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (a)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: Quiz on Teaching Methodology for DSSSB Exam-01
Quiz on Teaching Methodology for DSSSB Exam-01
https://3.bp.blogspot.com/-LGLcQ4dNLlo/WcyiVJrwspI/AAAAAAAAAfA/RRJ7CiqsmTcGNbCBjN8-k1zmEP5oM7cyACLcBGAs/s320/Quiz%2Bon%2Btm%2Bfor%2BDSSSB.png
https://3.bp.blogspot.com/-LGLcQ4dNLlo/WcyiVJrwspI/AAAAAAAAAfA/RRJ7CiqsmTcGNbCBjN8-k1zmEP5oM7cyACLcBGAs/s72-c/Quiz%2Bon%2Btm%2Bfor%2BDSSSB.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-teaching-methodology-for-dsssb.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/quiz-on-teaching-methodology-for-dsssb.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy