[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-07

SHARE:

Attempt the Mini Mock Test-07 for crack the Dsssb Examination

DSSSB Mini Mock Test-07

Direction (1-6): Read the given passages carefully, then answer questions which are based on what is stated or implied in the passages.
Since the world has become industrialized, there has been an increase in the number of animal species that have either become extinct or have neared extinction. Bengal tiger, for instance, which once roamed the jungle in vast numbers, now numbers only 2300 and by the year 2025, their population is estimated to be down to zero. What is alarming about the case of Bengal tiger is that this extinction will have been caused almost entirely by poachers who according to some sources, are not interested in material gain but in personal gratification. This is an example of the callousness that is part of what is causing the problem of extinction. Animals like the Bengal tiger, as well as those endangered species, are a valuable part of the world's ecosystem. International laws protecting these animals must be enacted to ensure their survival and the survival of our planet. Countries around the world have begun to deal with the problem in various ways. Some countries, in order to circumvent the problem, have allocated a large amount of land to animal reserves. They then charge admission to help defray the costs of maintaining the parks, and they often must also depend on world organizations for support. With the money get, they can invest in equipment and patrols to protect the animals. Another solution that is an attempt to stem the tide of animal extinction is an international boycott of products made from endangered species. This seems fairly effective, but it will not, by itself, prevent animals from being hunted and killed.

1.  What is the author’s main concern in this passage?
        (a)  Problems of industrialisation
        (b)  The Bengal tiger
        (c)  Endangered species
        (d)  Callousness of man

2.  According to some sources, as quoted in the passage, poachers kill for:
        (a)  material gain               (b)  personal satisfaction
        (c)  both                             (d)  none of the above

3.  Which of the following words is closest in meaning to the underlined word ‘alarming’?
        (a)  Serious                         (b)  Dangerous
        (c)  Distressing                   (d)  Frightening

4.  Certain species are becoming extinct because of:
        (a)  industrialization
        (b)  poaching
        (c)  love of products made from them
        (d)  All the above

5.  The Phrase Stem the tide’ means:
        (a)  save                               (b)  stop 
        (c)  touch                              (d)  spare 

6.  Which of the following best describes the author’s attitude?
        (a)  Concerned                    (b)  Vindictive
        (c)  Surprised                       (d)  Generous
7.  Demon
 (a)   Charitable          
 (b)   Kind-hearted 
(c)   Angel                  
(d)   Fair-minded   

8. Delete
(a) Impound      
(b)   Insert 
(c)   Inspire                
(d)   Injure   

9. Onerous
(a) Straight-forward 
(b)   Easy 
(c)   Complex             
(d)   Plain   

Directions: In each of the following questions, select the related word/letter/ number from the given alternatives.

10. ADHM : ZUQN :: GIKM :.?
(a) NOQS (b) TQRN
(c) TRPN (d) TNRP

11.      7 : 133 :: 9 : ?
(a) 147 (b) 99
(c) 171 (d) 158

12. Victory : Joy :: ? : Sorrow
(a) Defeat         (b) Depression
(c) Melancholy (d) Cry

13. Sachin is younger than Rahul by 4 years. If their ages are in the respective ratio of 7:  9, then how old is Sachin? 
(a) 27 years (b) 24.5 years 
(c) 28 years (d) None of these 


14.Hitesh is 40 years old and Ronnie is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3: 5? 
(a)  10 years (b) 20 years 
(c)  40 years (d) 50 years 

15.Who coined the name ‘Pakistan’?
(a) Mohammad Ali Jinnah
(b) Fazlul Haq
(c) Liaquat Ali Khan
(d) Choudhry Rehmat Ali

16. By which Charter Act, the East India Company’s monopoly of trade with China came to an end?
(a) Charter Act of 1793
(b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1833
(d) Charter Act of 1853

17. If a student misbehaves with you, then as a teacher, what would be your reaction?
(a) You would file a complaint with the Principal
(b) You would punish the student so that he pays evenly for his offence
(c) You would pardon the student and forget the incident
(d) You would complain to other teachers of the school and initiate a campaign to expel him from the school.

18. As a teacher, what type of behaviour of a student would be deemed serious by you?
(a) Incomplete homework
(b) Asking too many questions in the class
(c) Talking to other students in the class during the course of a lecture
(d) Slightly slow/weak in studies

19. Which method would you like to adapt to teach a new subject in the class?
(a) You would tell children a day before the lecture that they should read the subject at their homes
(b) You would tell students to write an article on that subject
(c) You would discuss the subject with students in the light of their knowledge about it; then you would give new sets of information/data about that subject to students
(d) You would give a small lecture to students regarding the importance of that (new) subject

20. A student is very weak in mathematics. What would you like to do to help him?
(a) You would get an advice from the Principal in this context
(b) You would give proper advice to the parents of the student in this context
(c) You would talk to the student and find out what are his problems in mathematics; later you would remove those problems
(d) You would order the most intelligent student in mathematics (of the class) to help the weak student


DSSSB Mini Mock Test-6


Answer:
 1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (c) 11. (c) 12. (a) 13. (d) 14. (a) 15. (b) 16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (c)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: DSSSB Mini Mock Test-07
DSSSB Mini Mock Test-07
Attempt the Mini Mock Test-07 for crack the Dsssb Examination
https://1.bp.blogspot.com/-EokqYVCoIIo/WczI-bsuE0I/AAAAAAAAAgc/kMTqvX6Vjj06jn0leS27Ocp4GZWuMvFxwCLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B07.png
https://1.bp.blogspot.com/-EokqYVCoIIo/WczI-bsuE0I/AAAAAAAAAgc/kMTqvX6Vjj06jn0leS27Ocp4GZWuMvFxwCLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest%2B07.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-07.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/09/dsssb-mini-mock-test-07.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy