[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET-2018 Practice Test Paper-1 (Set-02)

SHARE:

CTET-2017 Practice Test Paper-1 (Set-02)

 CTET-2018 Practice Test Paper-1 (Set-02)


1. Who introduced the Factor analysis?

(a) Spearman (b) Maslow
(c) Jury                 (d)Freud.

2. The development of vocabulary of the child age of 2 years is
(a) 100 words (b) 150 words 
(c) 160 words (d) 110 words.

3. Which among the following shows that certain traits run in families?
(a) Family Temperaments
(b) Family Pedigrees
(c) Family structures
(d) None of the above.
4. While teaching the topic “Soils’ to class V students, a Science teacher gave a number of examples to explain soil.
A. Soil is affected by wind, rainfall, temperature, light and humidity.
B. Clayey and loamy soils are both suitable for growing cereals like wheat and gram.
C. For masoor and other pulses, loamy soil, which drain water easily are required.
D. For paddy, soils rich in clay and organic matter and having a good capacity to retain water are ideal.
Which of the above statement explained by the teacher is correct?
(a) A and B         (b) B and C
(c) A, B and C (d) All of the above
5. Which of the following is a point source of water pollution?
(a) Highways and paved roads in a rural area
(b) City streets in an urban area
(c) Lawns and gardens in a suburban area
(d) A sewage treatment plant
6. Which of the following is not a major contributory to excess sediments in waterways?
(a) Sewage effluents
(b) Highway construction
(c) Mining
(d) Forestry

7. The difference between the largest 6 digit number and the smallest 5 digit number is
(a). 999998 (b). 888888
(c). 988888 (d). 989999

8. The summer vacation was declared for all the schools from April 24th. If the vacation is for 49 days, then the schools reopen on
(a). June 11th. (b). June 12th.
(c). June 10th. (d). June 13th.

9. If x+y = 5, xy 12, then the value of x3 + y3 is
(a). (-5) (b). 62
(c). 42 (d). 12

Directions (Q. Nos. 10-15): Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option.
If I held a bird in hand
Soft as ever could be,
I’d listen to her racing heart
And set her forever free.
No joy can ever be as great
Then the freedom of her song,
No matter she may never return
And take her singing along.
Still, I love to hold few birds
And keep on setting them free,
Or feed them if they choose to stay
And share their joys with me.
10. The poet’s main topic is
(a) birds (b) freedom
(c) nature (d) joy of life
11. The poet wants to
(a) catch the birds
(b) set the birds free
(c) listen to their songs
(d) keep them in his home
12. ‘No joy can ever be as great’ means
(a) Freedom is the most pleasurable
(b) Freedom is not the greatest joy
(c) Some other joys are greater than freedom
(d) None of the above
13. ‘No matter she may never return.’ Here ‘she’ refers to
(a) the bird (b) freedom
(c) life         (d) None of these
14. The most suitable title will be
(a) The Birds                 (b) Freedom
(c) The Racing Heart (d) Sharing Joy
15. Without freedom all luxuries are
(a) welcome (b) gettable
(c) worthless (d) unnecessary

16. प्राथमिक स्तर पर आप किस तरह का बाल-साहित्य उचित समझते हैं?
(a).   केवल कहानियां
(b).   ऐसा साहित्य जो प्रसिद्घ साहित्यकारों द्वारा लिखा गया हो
(c).   ऐसा साहित्य जिसमें शब्दों और घटनाओं का दोहराव हो
(d).   केवल कविताएं
17. दिए गए शब्द में प्रयुक्त उपसर्ग का विकल्प चुनिए दुधारी:
(a).   दु                (b)दो
(c).   दुध               (d)दुधा
18. एक भाषा अध्यापक छात्रों में किस प्रकार का परिवर्तन ला सकता है
(a).   सद्गुणों को बढ़ाना
(b).   भाषा सम्बन्धी ज्ञान देना
(c).   उसके दुर्गुणों को मिटाना
(d).   ये सभी
19. हिन्दी के शिक्षक का कैसे विद्यार्थी को नहीं पढ़ाना चाहिए
(a).   जो प्रतिभाशाली हो
(b).   जो मानसिक रूप से बीमार हो
(c).   जो सामान्य हो
(d).   जो आपसे ट्यूशन पढ़ना चाहे
20. इनमें से किस महापुरुष ने छोटे बच्चों की शिक्षा में सबसे अधिक योगदानदिया:
(a).   माण्टेसरी
(b).   महात्मा गान्धी
(c).   सरोजनी नायडू
(d).   अरस्तू





Answer:

 1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (a)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET-2018 Practice Test Paper-1 (Set-02)
CTET-2018 Practice Test Paper-1 (Set-02)
CTET-2017 Practice Test Paper-1 (Set-02)
https://4.bp.blogspot.com/-P67je73NOkI/WdiYH7eKr8I/AAAAAAAAAuE/n0CNLINBMHA9OvvLZ2B6pwDmsLbpT0hxwCLcBGAs/s1600/CTET%2BPRACTICE%2BPAPER.png
https://4.bp.blogspot.com/-P67je73NOkI/WdiYH7eKr8I/AAAAAAAAAuE/n0CNLINBMHA9OvvLZ2B6pwDmsLbpT0hxwCLcBGAs/s72-c/CTET%2BPRACTICE%2BPAPER.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/ctet-2017-practice-test-paper-1-set-02.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/ctet-2017-practice-test-paper-1-set-02.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy