[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET 2018-Practice Test Paper-2 (Set-01)

SHARE:

Practice Test Paper-2 (Set-01)  for CTET Exam: 1. Skinner’s Theory of learning is centred around the principle of (a) Associ...

Practice Test Paper-2 (Set-01)  for CTET Exam:


1. Skinner’s Theory of learning is centred around the principle of

(a) Association (b) Operationism

(c) Conditioning (d) Reinforcement.



2. At which stage physical growth slows, strength and athletic skills improve and health is generally better than at any other time in lifespan?

(a) Middle childhood
(b) Adolescence
(c) Early childhood
(d) Infancy and Toddlerhood.

3. Attitude has an evaluative, behavioural, and belief component called
(a) Simple (b) Multiplex
(c) Value (d) Opinion.

4. The purpose of a test in EVS is
(a) to know the gaps in children understanding
(b) to give feedback to the parents
(c) to fill the progress report
(d) to plan the question paper for the end term examination

5. In which of the following components does utilization, rearranged and decomposition of complex materials predominate?
(a) Autotrophic component
(b) Abiotic component
(c) Heterotopic component
(d) All of the above

6. Which of the following will be the aim/s of Science education at primary level?
(a) Knowing the facts, principles of Science and its application, consistent with the cognitive development
(b) Understanding the methods and processes of Science
(c) Developing a historical and developmental perspective of Science.
(d) All of the above

7. In a mathematics class, effective class engagement would mean
1. adequately challenging the talented even while ensuring the participation of all children
2. group-based learning activities where groups are formed on the basis of talent
3. the entire class is enjoying what is being taught
4. focus on the weaker students and helping them improve.

8. A mathematics teacher has a classroom full of engaged students who enjoy her classes. One of the reasons could be
1. the teacher is very friendly.
2. the teacher encourages students to play games based on concepts.
3. the teacher gives high marks in exams to all.
4. the teacher sings songs based on mathematical theorems.

9. In school mathematics education, teachers should focus more on student’s progress in
1. factual knowledge.
2. procedural fluency.
3. conceptual understanding.
4. memorization capabilities.

Directions(10-15) Read each of the poems given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

It is not growing like a tree
In bulk, doth make man better be,
Or standing as an oak, three hundred years,
To fall a log at last, dry, bold, and sere; A lily of a day Is fairer in May.
Although, it fall and die that night It was the plant and flower o’ light, In small proportions we just beauties see. And in short measures life may perfect be.

10. The poet says that an oak tree has a
(a) long and useful life
(b) long but uneventful life
(c) long and beautiful life
(d) long and satisfied life

11. The last line of the first stanza signifies
(a) the last days of one’s life
(b) a painful death
(c) the death after living a useless life
(d) the oak tree’s fall

12. ‘A lily of a day’ means
(a) the lily flower blooms only for a day
(b) the lily flower blooms once a month
(c) the lily flower blooms every day
(d) the lily flower blooms rarely

13. The poet prefers
(a) the oak to the lily
(b) the lily to the oak
(c) Neither the lily nor the oak
(d) his own life

14. What do we see in small proportions?
(a) The lily flower
(b) The oak tree
(c) Beauties
(d) Life

15. The poet wants to convey that
(a) life should be beautiful
(b) life should be short
(c) life should belong
(d) life should be eventful
16. कक्षा में कुछ बच्चे गलत वर्तनी का प्रयोग करते हुए लिखते हैं। आप क्या करेंगे?
(a).   इसे एक सहज और स्वाभविक प्रक्रिया मानते हुए कक्षा में प्रिंट-समृद्घ माहौल का निमाण करेंगे।
(b).   शब्दों को दस-दस बार सही तरीके से लिखने के लिए कहेंगे।
(c).   बच्चों को उनकी त्रुटियों का अहसास कराएंगे।
(d).   गलत वर्तनी वाले शब्दों पर लाल स्याही से घेरा या क्रॉस लगाएंगे।
17. सहयोग की भावना विकसित करने के लिए आप कौन सा कदम उठाएँगे:
(a).   सहयोग की भावना के बारे में समझा कर
(b).   सहयोग के चित्र दिखाकर
(c).   छात्रों को एक समूह में कार्य करने के लिए प्रोत्साहित करके
(d).   कक्षा में अपने साथ कार्य करवाकर
18. एक अध्यापक के रूप में आपका प्रिय छात्र होगा:
(a).   जो आपके लिए उपहार लाए
(b).   जो कक्षा में शान्त रहता है
(c).   जो विषय की चर्चा करे
(d).   जो आपके आगे-पीछे घूमे
19. पाठ पढऩे-पढ़ाने के बाद किस तरह के सवाल बच्चों की समझ का मूल्यांकन करने में सहायक नहीं होते?
(a).   यदि-तो वाले प्रश्नं
(b).   पढ़े गए पाठ से जोड़ते हुए अपने निजी अनुभवों को व्यक्त करने वाले प्रश्न
(c).   क्यों, कैसे वाले प्रश्न
(d).   क्या शिक्षा मिलती है? वाला प्रश्न
20. एक समावेशी कक्षा में भाषा-शिक्षण की समस्या है
(a).   उर्पयुक्त भाषा-परिवेश का निर्माण न हो पाना।
(b).   उपयुक्त पाठ्य-सामग्री का अभाव।
(c).   विधार्थियों की योगयताओं में भिन्नता होना।
(d).   विधार्थियों में असमान रुचि का होना।


Answer:

 1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (a) 15. (d) 16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (a)

Thanks

Team Clear Ctet


COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: CTET 2018-Practice Test Paper-2 (Set-01)
CTET 2018-Practice Test Paper-2 (Set-01)
https://2.bp.blogspot.com/-97kqnLHb14o/WczQ9XqnVII/AAAAAAAAAg4/68IbJ5ouMmEjWjZbfYbLP43rL0QF-pfPwCLcBGAs/s320/Ctet%2Bpractice%2Bpaper-02.png
https://2.bp.blogspot.com/-97kqnLHb14o/WczQ9XqnVII/AAAAAAAAAg4/68IbJ5ouMmEjWjZbfYbLP43rL0QF-pfPwCLcBGAs/s72-c/Ctet%2Bpractice%2Bpaper-02.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/ctet-2017-practice-test-paper-2-set-01.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/ctet-2017-practice-test-paper-2-set-01.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy