[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

DSSSB Mini Mock Test-08

SHARE:

DSSSB Mini Mock Test-08 1. As a teacher, what would you like to do for your favourite student? (a) You would give him the maximum...

DSSSB Mini Mock Test-08


1. As a teacher, what would you like to do for your favourite student?
(a) You would give him the maximum marks in the tests
(b) You would make him the monitor of the class
(c) You would not ask any difficult question from him in the class
(d) You would adequately support him in his studies

2. The true objective of education is:
(a) making students able so that they can earn a living
(b) preparing students for jobs
(c) helping students acquire knowledge
(d) facilitating the all-round development of students

3. In order to raise the standards of education, which one of the following is vital?
(a) High salaries of teachers
(b) Continuous evaluation of students
(c) Continuous evaluation of textbooks
(d) Amendments in syllabi

4. Even after telling/explaining time and again in the class, a student is not able to understand a point. In such a situation, you would:
(a) reprimand that student and show him the way out of the class
(b) deem him incorrigible and stop paying attention to him
(c) use another method/solution/material to explain the point/concept to him
(d) call his parent/guardian and advise him to look for another arrangement for the study of their child/ward

5. Suppose that a person does not agree with your viewpoint. In such a situation, you would:
(a) present the rationale of your viewpoint before him
(b) not like to talk to that person
(c) consider him to be your opponent
(d) behave with him in a rude manner

6. The idea of federation was first proposed in
(a) Indian Councils Act of 1892
(b) Morley-Minto Reforms
(c) Montague-Chelmsford Reforms
(d) Nehru Report of 1928

7. In ‘annular’ pattern, rivers flow
(a) from West to East
(b) from North to South
(c) like a ring
(d) in transverse direction

8.  A train runs at the rate of 54 km an hour. What is its speed in metres per second?
(a) 10 m/s (b) 12 m/s
(c) 19 m/s (d) 15 m/s

9. A motor car takes 50 seconds to travel 500 metres what is its speed in km per hour?
(a) 36 km/hr (b) 18 km/hr
(c) 54 km/hr (d) 9 km/hr


Direction: InThe following questions, two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

10: Statements :
I. The constitution assures the fundamental rights.
II. Parliament has right to amend the constitution.
Conclusions :
I. Parliament included fundamental rights in the con-stitution.
II. Parliament did not assure the fundamental rights.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only Conclusion II follows
(c) Both Conclusion I and II follows
(d) None of them
Direction: In each of the following questions, one/two statements are given followed by two/three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.
11 Statement :
Sun is the source of light.
Conclusions :
I . Moon is not the source of light.
II . Light has only one source.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only Conclusion II follows
(c) Both Conclusion I and II follow
(d) Neither Conclusions I nor II follows

12 He ______his father.
(a) takes back (b) takes after
(c) takes off (d) takes out

13 Guard _____ spelling mistakes.
(a) against (b) above
(c) after (d) at

14 Make hay while the sun ____.
(a) shines (b) is shining
(c) was shining (d) has been shining


गद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:

नागरिक का शब्दिक अर्थ है - ‘नगर में रहने वाला। परंतु अब इस शब्द का अर्थ-विस्तार हो गया है। अब देश के प्रत्येक वासी को नागरिक कहा जाता है, चाहे वह नगरवासी हो या ग्रामवासी हो।आदर्श नागरिक से तात्पय है - ऐसा देशवासी, जिसका व्यवहार देश के तथा देशवासियों के हित में हो।

आदर्श नागरिक वह है जो अपने देश के सभी नियमों-कानूनों का पूरी तरह पालन करता हो। पूरी तरह पालन करने का तात्पर्य है, वह कानून को धोखा देने की कोशिश करे। कानून सभी नागरिकों की सामूहिक इच्छा को ध्यान में रखते हुए बनाए जाते हैं अतः नागरिकों को चाहिए कि वे अपन पर संयम रखते हुए उन नियमों का पूरी तरह पालन करें। यदि काई कानून उसकी निजी इच्छा के विरूद्ध हो तो भी वह समाज की इच्छा का सम्मान करते हुए अपनी निजी इच्छा को रोके या फिर कानून के विरूद्ध जनमत खड़ा करके कानून को बदलवाए। परंतु कानून का उल्लंघन करना, उसे धोखा देना, उसे अपने हाथ में लेना नागरिक के लिए ठीक नहीं है। केवल कत्र्तव्य-पालन कया केवल अधिकार-भोग दोनों गलत हैं। कत्र्तव्य का पालन करने वाला नगारिक श्रेष्ठ होता है।

15  नागरिक शब्द का अर्थ विस्तार होने से इसका अर्थ है -

1.   नगर में रहने वाला

2.   ग्राम में रहने वाला

3.   देश का प्रत्येक वासी

4.   देशवासी
16  आदर्श नागरिक हौन है?
1.   जो अपने देश के सभी नियम-कानूनों का अच्छी तरह पालन करे
2.   जो अपने देश के सभी नियम-कानून का पालन ठीक से करे
3.   कानून को धोखा दे
4.   नियम कानून को अपनी इच्छानुसार माने
17  यदि कोई कानून किसी नागरिक की इच्छा के विरूद्ध हो तो वह क्या करे?
1.   कानून का उल्लंघन करे
2.   कानून को धोखा दे
3.   अपनी इच्छा पर संयम रखे
4.   जनमत संग्रह कर कानून को बदलवाए
18  श्रेष्ठ नागरिक कौन है?
1.   जो कत्र्तव्य का पालन करता है
2.   जो केवल अधिकार भोगता है
3.   जो कत्र्तव्य पालन के साथ अपने अधिकार का उपयोग करता है
4.   जो अपने देश का सम्मान घटाता है
19   ‘ग्रामवाससमस्त पद का सामासिक विग्रह होगा -
1.   ग्राम में वास        2.  ग्राम को वास
3.   ग्राम के लिए वास    4.  ग्राम का वास
20   ‘इच्छाका विलोम है -
1.   स्वेच्छा            2.  इच्छुक
3.   इच्छित            4.  अनिच्छा

DSSSB Mini Mock Test-7



Answer:

 1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (d) 11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (a) 15. (c) 16. (a) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (d)

Thanks

Team Clear Ctet


COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: DSSSB Mini Mock Test-08
DSSSB Mini Mock Test-08
https://1.bp.blogspot.com/--kUCqRzto7E/WdNSRGH9SGI/AAAAAAAAAjI/E6HKAphVgMwPiftFoGh-ym1CD3cbQCYlACLcBGAs/s320/Dsssb%2Bmock%2Btest-08.png
https://1.bp.blogspot.com/--kUCqRzto7E/WdNSRGH9SGI/AAAAAAAAAjI/E6HKAphVgMwPiftFoGh-ym1CD3cbQCYlACLcBGAs/s72-c/Dsssb%2Bmock%2Btest-08.png
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-08.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-08.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy