9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-12

1. Even after repeated instructions from your end, a student comes late to the class. What action would you like to take in such a situation?
(a) You would not let him enter into your classroom
(b) You would inform his parents/guardians in this context
(c) You would inform the Principal of the school in this context
(d) You would ignore him

2. In order to win the trust of students, the teacher should behave with them like a:
(a) father (b) mother
(c) teacher (d) friend

3. From your viewpoint, whose development is the most important among students?
(a) Dedication towards work
(b) Self-confidence
(c) The importance of labour
(d) An affinity for religion

4. Which method would be more effective to generate an interest among students for sports/games?
(a) Showing them big-league matches
(b) Giving new sports gear to children
(c) Telling students that sports and games are as important as studies
(d) Playing yourself in the playground along with children

5. Nowadays, the teacher does not enjoy such respect as was given to him during earlier times. The reason for this is that:
(a) teachers take up tuition work
(b) the character of teachers is not the same as it was during earlier times
(c) teachers do not do their duties with dedication
(d) All of these

6. Among the following works of Salman Rushdie, which one was his first creation?
(a) Shame
(b) Midnight’s Children
(c) The Satanic Verses
(d) The Moor’s Last Laugh

7. Which is the only country whose postage stamps do not bear its name?
(a) U.S.A. (b) U.K.
(c) Japan (d) Pakistan

8. At what rate of interest per annum will a sum double itself in 8 years?
(a) 12.5 % (b) 5%
(c) 6%         (d)  10.5%

9. A sum of money doubles itself in 10 years at simple interest. What is the rate of interest?
(a) 8 % (b) 7%
(c) 6% (d) 10 %

Directions(Ques 10-12) In each of the following questions, select the re-lated word / letter/ number from the given alternatives.

10. Body : Stomach :: Library : ?
(a) Cash (b) Book
(c) Headmaster (d) School

11. HAND : JBPE :: PALM : ?
(a) RBNM (b) RBMN
(c) QBNN (d) RBNN

12.  9 : 7 : : 80 : ?
(a) 48 (b) 50
(c) 78 (d) 82

Directions (13-14): Choose the word opposite in meaning to the given word.
13. VIVACIOUS
(a) Open (b) Claim
(c) Lanky (d) Strong

14. OBVIOUS
(a) Celebration(b) Opaque
(c) Isolated  (d) Diligent

पद्यांश पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
बदल दो जमाना, धरा जगमगाओ,
पसीना बहा, धूल सोना बनाओ।
घृणा के घृणा से कठिन जीत पाना,
कठिन बैर को बैर से है दबाना,
कठिन है बहुत राह इस जिंदगी की।
बनाओ उसे तुम सुकोमल बनाओ
बदल दो जमाना धरा जगमगाओ।
बहुत ही सर है उठे को गिराना,
बहुत ही सरल है बने को मिटाना,
सरल है नहीं किंतु निर्माण करना
अगर हो सके तो इसे कर दिखाओ
बदल जो जमाना, धरा जगमगाओ।
15. सोना जैसा फल कैसे पाया जा सकता है?
(a).   एक दूसरे से घणा कर
(b).   एक दूसरे से द्वेष कर
(c).   एक दूसरे पर आरोप लगाकर
(d).   पसीना बहाकर
16.  घृणा पर विजय कैसे पाई जा सकती है?
(a).   एक दूसरे पर दोष लगाकर
(b).   घृणा के बदले घृणा देकर
(c).   घृणा के बदले प्यार देकर
(d).   एक दूसरे पर कीचड़ उछालकर
17.  कवि ने किस बात को करने की चुनौती दी है?
(a).    उठे हुए को गिराने की
(b).    निर्माण के बदले विनाश करने की
(c).    नव निर्माण करने की
(d).    उठे को गिराने और बने को मिटाने की
18.  कविता का उपयुक्त शीर्षक है -
(a).   बदल दो जमाना
(b).   धरा को जगमगाओ
(c).   पसीना बहा धूल सोना बनओ
(d).   नव निर्माण करो
19.  धूलका पर्याय है -
(a).   रजन               (b)रजत
(c).   रजक               (d)रज
20.  पसीना बहानामुहारे का अर्थ है -
(a).   पसीने से नहा जाना
(b).   बहुत महनत करना
(c).   पसीन को पानी की तरह बहाना
(d).   पसीने से भीग जाना





Answer:
 1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (b) 11. (d) 12. (c) 13. (c) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (a) 19. (d) 20. (b)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-12
DSSSB Mini Mock Test-12
https://1.bp.blogspot.com/-eROp8vg0Rgk/WdtGD9IJ8dI/AAAAAAAAAyc/wg5gtPFZ9y09rQ3K04ivwHsHyOumK6xvACLcBGAs/s1600/Mock%2Btest.png
https://1.bp.blogspot.com/-eROp8vg0Rgk/WdtGD9IJ8dI/AAAAAAAAAyc/wg5gtPFZ9y09rQ3K04ivwHsHyOumK6xvACLcBGAs/s72-c/Mock%2Btest.png
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-12.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-12.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy