9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-14

1. The practical method of making students understand the meaning of difficult words is to:
(a) give their synonyms
(b) give their antonyms
(c) teach them the usage of such words in sentences
(d) All of these

2. The opinion of the French scholar, Montesque, was that education should:
(a) be   based   on   personal experiences
(b) be based on the scriptures (Shastras)
(c) be based on books
(d) essentially have an influence (or shade) of philosophy

3. The famous educationist, Bacon, had the opinion that the objective of education is:

(a) make the child an ideal citizen
(b) make the child useful for the society
(c) help the child become capable enough to make a living
(d) make the child liberal

4. It has been mentioned in Rigveda that education:
(a) is a characteristic of a civilised society
(b) a source of knowledge and enlightenment
(c) is the ultimate goal of the life
(d) is knowledge

5. Education not only preserves the culture but also it makes the latter:

(a) enriched (b) defined

(c) spiritual (d) popular among masses

6. In which calendar month of every year, each one of the first four dates (i.e. from 1st to 4th) is observed as a World/International Day for a specific purpose?
(a) June         (b) July
(c) September (d) October

7. Which one of the following is wrongly paired?
   State                       Folk Dance
(a) Kerala -         Karagam
(b) Gujarat  -        Garba
(c) Uttar Pradesh - Nautanki

(d) West Bengal - Jatna

Directions (8-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions? 
8. 136%  of  250  +  ?%  of  550  =  670
(a)  64 (b)  55
(c)  56 (d)  60
9. 448  ÷ 16  ×  35  =  ?
(a)  850 (b)  890
(c)  950 (d)  980

10. 78.45  +  128.35  +  1122.25  =  ? 
(a) 1329.55 (b) 1239.55
(c) 1329.45 (d) 1239.45

11. In certain code. CLOUD is written as GTRKF. How SIGHT is written in that code?
(a) UGHHT        (b) UHJFW
(c) WFJGV    (d) WGJHV

12. In certain code language, POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?
(a) GHIJ        (b) GHIZ
(c) JIGZ            (d) JCLZ

 Directions (13-14): Look at the bold part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the bold part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the bold part, select that part as your response. If none of the substitutions improve the sentence, choose (d) as your response. Thus a 'No improvement' response will be signified by the letter (d).

13. If he joins the coaching class so late, I am afraid it will be hard for him to catch up with the others.
(a) join up         (b) speed up
(c) get in line (d) No improvement

14. The tourists insured their luggage because they assumed it must be stolen.
(a) might be              (b) will be
(c) was going to be (d) No improvement

गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों में से सबसे उचित विकल्प चुनिए:
अल्मोड़ा की पहाड़ी जेल को छोड़कर जिस जेल में भी मुझे कैदी के रूप में रखा गया, कबूतर खूब मिले। हज़ारों की तादाद में वे शाम को उड़कर आकाश में छा जाते थे और हाँ, मैनाएँ भी थीं। वे तो सब जगह मिलती हैं। देहरादून में उनके एक जोड़े ने मेरी कोठरी के दरवाजे के ऊपर ही अपना घोंसला बनाया था। मैं उन्हें दाना दिया करता । वे बहुत पालतू हो गई थी। जब कभी सुबह या शाम उनके दाने में देर हो जाती तो वे मेरे नज़दीक आकर बैठ जाती । जोर-जोर से चीं -चीं करके खाना मांगती। उनके वे इशारे और उनकी अधीर पुकार देखते और सुनते ही बनती थी।
देहरादून में तरह तरह के पंछी थे और उनके कलरव और जोर-जोर से चिंचिंयाने, चहचहाने और टैं-टैं करने से एक अजीब समाँ बँध जाता था। कोयल की दर्दभरी कूक का तो पूछना ही क्या! बारिश में और उसके ठीक पहले पपीहा आता । ‘पीयू पीयू’ की उसकी रंटत लगातार सुनकर दंग रह जाना पड़ता था । चाहे दिन हो या रात, धूप हो या मेह, उसकी टेर नहीं टूटती थी।
इनमें से बहुतेरे पक्षियों को हम नहीं देख पाते थे। सिर्फ उनकी आवाज सुनाई पड़ती थी क्योंकि हमारे छोटे से आँगन में कोई पेड़ नही था। गिद्ध और चीलें बड़ी धज के साथ आसमान में उँची उड़ती जिन्हें मैं देख सकता था।
15. हमारों की तादाद में वे शाम को उड़कर आकाश में छा जाते थे। वे कौन हैं ?
(a). मैना         (b). चील
(c). कौवा (d). कबूतर

16. वे कहाँ छा जाते थे ?
(a). पहाड़ पर (b). पेड़ पर
(c). आकाश में (d). छत पर

17. चाहे दिन हो या रात, धूप हो या मेह उसकी ढेर नहीं टूटती थी किसकी टेर नहीं टूटती थी?
(a). कोयल (b). पपीहा
(c). चील         (d). गिद्ध

18. उनके वे इशारे और उनकी वह अधीर पुकार देखते और सुनके ही बनती थी -अधीर पुकार किसकी थी ?
(a). कोयल की (b). चील की
(c). पपीहा की (d). मैना की

19. लेखक बहुत से पक्षियो को देख नहीं पाते थे सिर्फ आवाज सुनते थे क्योंकि -
(a). उनका आँगन छोटा था
(b). आँगन में अँधेरा था
(c). आँगन में पेड़ नहीं थे
(d). पक्षी आँगन में आने से डरते थे

20. मैं उन्हें दाना दिया करता था’ - का कर्मवाच्य है। -
(a). मेरे द्वारा उन्हें दाना दिया जाएगा।
(b). मेरे द्वारा उन्हें दाना दिया जाता था।
(c). मेरे द्वारा उन्हें दाना दिया गया।
(d). उन्हें दाना दिया जा रहा था।


Answer:
 1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (a) 11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (a) 15. (d) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (c) 20. (b)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-14
DSSSB Mini Mock Test-14
Attempt the DSSSB Mini Mock Test-14
https://2.bp.blogspot.com/-eROp8vg0Rgk/WdtGD9IJ8dI/AAAAAAAAAyg/Vyrgnv8K7YQQ14zFqmNj6X5FF82vzUUkACPcBGAYYCw/s1600/Mock%2Btest.png
https://2.bp.blogspot.com/-eROp8vg0Rgk/WdtGD9IJ8dI/AAAAAAAAAyg/Vyrgnv8K7YQQ14zFqmNj6X5FF82vzUUkACPcBGAYYCw/s72-c/Mock%2Btest.png
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-14.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-14.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy