9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

DSSSB Mini Mock Test-15

Directions(1-6): Read the following poem and answer the questions given below it by selecting the most appropriate option.

Mothers are for loving you
If you’re good or bad.
Mothers are for sharing
Whatever makes you glad.

Mothers are for laughing
At your favourite jokes.
Mothers are for helping you
Get on with other folks.

Mothers are for telephones
When they ring.
Mothers are for pushing
When you’re on a swing.

Mothers are for loving
When you snuggle up so tight.
Mothers are for kissing you
A sweet and kind good night.

1. Mother loves you
(a) if you obey her
(b) if you behave well
(c) if you work hard
(d) in any condition

2. ‘Whatever makes you glad’. Here ‘glad’ is
(a) a noun (b) an adjective
(c) a verb (d) a gerund

3. ‘Get on with other folks’. Here ‘get on’ means
(a1) to obtain something
(b) to have a friendly relationship
(c) to discuss
(d) to achieve your aim

4. ‘When they ring’. Here ‘they’ stand for
(a) children         (b) mothers
(b) other folks (d) telephones

5. In the poem ‘on a swing’ means
(a) changing opinion (b) in a rhythm
(c) on a hanging seat (d) turning suddenly

6. Snuggle means
(a) a warm comfortable position
(b) an unpleasant feeling
(c) a testing time
(d) to shiver

निर्देश: प्रश्न संख्या 7 से 9 तक में दिए गये चार वाक्यों में एक वाक्य शुद्ध वाक्य को चुनिए।
7.   (a) मेरा ध्यान मेरे मित्रा की ओर था।
     (b) मेरे ध्यान मेरे मित्रा की ओर थे।
     (c) मुझका ध्यान अपने मित्रा की ओर था।
     (d) मेरे ध्यान अपने मित्रा की ओर था।

8. (a)संभवतः उनका आना निश्चित है
    (b)निश्चित है उनका आना।
    (c) संभवतः निश्चित है उनका आना।
    (d) उनका आना निश्चित है।
 9. (a)युवकों में निराशा छायी हुई है।
     (b)निराशावाद युवकों में छायी हुई है।
     (c)निराशावाद युवकों पर छाया हुआ है।
     (d)युवकों में निराशावाद छाया हुआ है

10. In certain code. CLOUD is written as GTRKF. How SIGHT written in that code?
(a) UGHHT       (b) UHJFW
(c) WFJGV    (d) WGJHV

11. In certain code language, POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?
(a) GHIJ            (b) GHIZ
(c) JIGZ            (d) JCLZ

12. Which among the following number can divide 461 + 462 + 463 + 464?
(a) 3 (b) 10
(c) 17 (d) 13

13. How many of the following numbers are divisible by 132?
        264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336
(a) 3 (b) 5
(c) 6 (d) 4

14. The Concept of “Directive Principles of State Policy” incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of
(a) Australia (b) U.S.A.
(c) Canada (d) Ireland

 15. The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa
(a) Raghunath Rao (b) Narayan Rao
(c) Madhav Rao II (d) Baji Rao II

 16. Informal education of the child: 
       (a) is carried out in a planned manner 
       (b) starts from his environment 
       (c) is given to him by an institution 
      (d) is effected with efforts 

 17. The objective of education is an all-round development of the child. Which one of the following is not included in this development? 
      (a) Physical development 
      (b) Intelligence development 
      (c) Moral and spiritual develop- ment 
      (d) Economic development 

 18. The objective of basic education of Gandhiji was to: 
     (a) let the child come face-to-face with the truth 
     (b) make the child a sea of knowledge 
     (c) to mould the child according to the needs of the society 
     (d) to teach him a lesson of non- violence and truth 

 19. The basic education system was based on the viewpoint that the child: 
    (a) learns all the good things with the cooperation of the people of the society 
    (b) can get more knowledge by reading books 
    (c) can get the better education through a meaningful and creative piece of work 
    (d) is not interested to learn anything without economic motivation 

 20. Gandhiji has given great importance to purposeful creative activity under the gamut of basic education. Which one of the following can be called purposeful creative activity? 
   (a) Embroidery
   (b) Dyeing 
   (c) Making toys of clay
   (d) All of these 
Answer:

 1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (d) 11. (c) 12. (c) 13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (b) 17. (d) 18. (c) 19. (c) 20. (d)

Thanks
Team Clear Ctet
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: DSSSB Mini Mock Test-15
DSSSB Mini Mock Test-15
https://3.bp.blogspot.com/-3Rxi3ZhRznw/Wd9IuBHzdPI/AAAAAAAAA6s/OExnFMT5Uxs6rGztwhSbT4Ptkqt8J1drwCLcBGAs/s1600/Mini%2Bmock%2Btest.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-3Rxi3ZhRznw/Wd9IuBHzdPI/AAAAAAAAA6s/OExnFMT5Uxs6rGztwhSbT4Ptkqt8J1drwCLcBGAs/s72-c/Mini%2Bmock%2Btest.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-15.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/10/dsssb-mini-mock-test-15.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy