[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-01

SHARE:

Attempt here quiz on EVS for CTET, Other TET Exams.

CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)

Dear Readers,

EVS is an important subject in CTET & Other TET Exams. In any of teaching exam, EVS carries weightage of 18-20 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

  1.  Thunderstorms are caused by
      (a).  air systems.
      (b).  hurricanes.
      (c).  altitude.
      (d).  convection currents.

  2.  Warm air is ______________ dense than cold air.
      (a).  less
      (b).  more
      (c).  more at the equator
      (d).  equally as

  3.  Some features that help polar bears to live in extremely cold climate are as follows.
      (a).  A long tail, strong claws, white large paws.
      (b).  A white fur, fat below the skin, keen sense of smell.
      (c).  Thin skin, large eyes, a white fur.
      (d).    White body, paws for swimming, gills for respiration.

  4.  Which option best describes a tropical region?
      (a).  Hot and humid
      (b).  Moderate temperature, heavy rainfall
      (c).  Cold and humid
      (d).  Hot and dry

  5.  A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in
      (a).  polar regions.
      (b).  deserts.
      (c).  oceans.
      (d).  tropical rainforests.

  6.  A low pressure system usually brings ________________ weather.
      (a).  sunny and fair
      (b).  precipitation
      (c).  warmer and sunny
      (d).  cooler and dry

  7.  Which one of these characteristics is not typical of an animal living in a tropical forest?
      (a).  Long and large beak
      (b).  Bright colours
      (c).  Need to migrate
      (d).  Diets heavy on fruits

  8.  As altitude decreases, air pressure_____________.
      (a).  increases
      (b).  decreases
      (c).  stays the same
      (d).  doesn’t change

   9.   A high pressure system usually brings ________________ weather.
        (a).  rain
        (b).  snow, sleet, or hail
        (c).  warmer and sunny
        (d).  fair, sunny, and cooler

10.   Each layer of a soil profile is called a _________.
        (a).  horizon
        (b).  horizontal
        (c).  humus
        (d).  litter


 Answer  :
 1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (a)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-01
CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-01
Attempt here quiz on EVS for CTET, Other TET Exams.
https://3.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbs/Uuf7qb1J7zskVPYCxtAq0NwtQJi80WHlACLcBGAs/s320/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbs/Uuf7qb1J7zskVPYCxtAq0NwtQJi80WHlACLcBGAs/s72-c/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-evs.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/11/ctet-exam-quiz-on-evs.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy