9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0


CTET Exam Quiz on CDP
CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-05
Dear Readers,

Child Development and Pedagogy is an important subject in CTET & other TET Exam. In any of teaching exam, CDP carries weightage of 30-40 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.

1. When student give any answer, the teacher should never tell him that—
(a) he feels sorrow with his answer
(b) his answer is not correct
(c) his answer is not clear
(d) he knows nothing

2. Teacher should try to make .............. environment in the classroom.
(a) friendly
(b) helping
(c) democratic
(d) Above all

3. To restrain the concentrated behaviour of students it is necessary that—
(a) teacher should speak loudly
(b) teacher should tap the table when he speaks
(c) teacher should make an eye contact with the students
(d) teacher should threaten the students

4. In a classroom—is necessary for a teacher.
(a) Table
(b) Blackboard
(c) Chair
(d) Stick

5. Which point is to keep in mind when teaching strategy is made’?
(a) Pre-knowledge of children
(b) Selection of teaching process
(c) To making teaching interesting
(d) AH of above

6. In the classroom, direct relation to problems of discipline is with—
(a) age of the child, interest in the study, a personality of the teacher
(b) which subject is studying in the class
(c) seating arrangement in the class
(d) boring or interesting subject

7. What is the meaning of learning’?
(a) to stand first in the class
(b) to make learned
(c) change in behaviour by experience
(d) be active in doing work

8. Which is called the best teaching?
(a) Teacher comes and goes back to give a speech
(b) Study through books
(c) An internal process is being made between teacher and student
(d) Study through television

9. Learning is stagnant by—
(a) to iterate
(b) by experience
(c) by understanding
(d) by watching

10. To impress the student teacher should
(a) make his character ideal
(b) wear new clothes every day
(c) threaten them
(d) show them his richness

11. To inspire the weak student teacher should
(a) applause and tell them to do good work
(b) give them a seat on the first bench
(c) asked to pay some more attention to the class
(d) not pay attention to them in the class

12. Good teacher
(a) pays more attention to the rich student in the class
(b) pays more attention to their friend’s wards
(c) pays similar attention to all students
(d) pays more attention to intelligent students

13. Learning is the process in which—
(a) the learned person stops learning
(b) learning proceeds lifelong
(c) children learn more and more
(d) children learn more and more in teacher’s supervision

14. How we check the understandings?
(a) Through examination
(b) By supervision of change of nature in children.
(c) By asking children.
(d) By doing debate competition in school.

15. To make effective understanding teacher should
(a) teach lessons in a hurry
(b) give answers to the questions of lessons
(c) teach their lessons in an interesting and effective manner
(d) iterate the question-answers to the children

16. What is the greatest significance of teaching?
(a) Government service
(b) Good salary
(c) Responsible job
(d) Opportunity for self-expression

17. What should be a good teacher?
(a) More rich
(b) More learned
(c) Learned of his subject
(d) Learned of all subjects

18. What is the meaning of memory?
(a) To remember the lesson
(b) To remember the experienced or learnt things
(c) To remember new questions
(d) To repeat the learnt lessons

19. The children memorise things effectively by
(a) reading
(b) writing
(c) experiencing
(d) reading and writing

20. What should be done for enhancing the memory power in children?
(a) They should be read more and more
(b) They should be written more and more
(c) They should be practised by self-more and more

(d) They should show their work to teacher because they know them bet­te



Answer  :
 1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11.(a) 12.(c) 13.(b) 14.(b) 15.(c) 16.(d) 17.(c) 18.(b) 19.(c) 20.(c)

Thanks
Team Clear Ctet


Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS: CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-05
CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-05
Attempt here quiz on Child Development and Pedagogy for CTET and Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-3JjcLVxZpQo/WiFIBK6W7AI/AAAAAAAAAmk/z2KwR5u2lqs6xUULX0Gf9kxTyyuv5HrQACLcBGAs/s320/CTET%2BQuiz%2BChild%2BDevelopment%2Band%2BPedagogy.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-3JjcLVxZpQo/WiFIBK6W7AI/AAAAAAAAAmk/z2KwR5u2lqs6xUULX0Gf9kxTyyuv5HrQACLcBGAs/s72-c/CTET%2BQuiz%2BChild%2BDevelopment%2Band%2BPedagogy.jpg
Clear CTET - Coaching Institute for CTET, DSSSB and KVS
https://www.clearctet.com/2017/12/child-development-and-pedagogy-cdp-quiz.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/child-development-and-pedagogy-cdp-quiz.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy