[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET and KVS Exam Quiz on English(Cloze Test)

SHARE:

Attempt here quiz on English (Cloze Test) for CTET, KVS and Other TET Exams

CTET and KVS Exam Quiz on English
   
CTET and KVS Exam Quiz on English(Cloze Test)
Directions (1-10): In the following passage, there are some blanks to be filled by appropriate word from the given options. Choose the correct word and mark it as your answer.

    The Economic backwardness of a region is (1) by the co-existence of unutilized or underutilized (2) on the one hand, and (3) natural resources, on the other. Economic development essentially means a process of (4) change whereby the real per capita income of an economy (5) over a period of time. Then, a simple but meaningful question arises: what causes economic development? Or what makes a country developed? This question has absorbed the (6) of scholars of socio-economic change for decades. Going through the (7) history of developed countries like America, Russia and Japan, man is essentially found as (8) in the process of economic development. Japan, whose economy was (9) damaged from the ravages of the Second World War, is the clearest example of our time to (10) kingpin role in economic development.

1.   (a)  developed                   (b)   cured
      (c)  improved                     (d)   characterized

2.   (a)  sources                      (b)   finances
      (c)  funds                          (d)   manpower

3.   (a)  exhaustive                 (b)   unexploited
      (c)  abundant                   (d)   indefinite

4.   (a)  upward                      (b)   drastic
      (c)  negligible                   (d)   incredible

5.   (a)  diminishes                 (b)   degenerates
      (c)  increases                   (d)   succumbs


6.   (a)  plans                         (b)   attempts
      (c)  attention                    (d)   resources

7.   (a)  existing                     (b)   glorious
      (c)  ancient                      (d)   economic

8.   (a)  pivotal                       (b)   neutral
      (c)  insignificant              (d)   enchanted

9.   (a)  increasingly               (b)   always
      (c)  gradually                   (d)    badly

10. (a)  enlighten                    (b)   validate
      (c)  negate                       (d)   underestimate

Answer  :
 1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (b)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET Coaching,1,ctet coaching centre Delhi,1,ctet coaching in Delhi,1,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,kvs online recruitment 2018,1,kvs teacher recruitment 2018,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: CTET and KVS Exam Quiz on English(Cloze Test)
CTET and KVS Exam Quiz on English(Cloze Test)
Attempt here quiz on English (Cloze Test) for CTET, KVS and Other TET Exams
https://2.bp.blogspot.com/-k81k3u8-4ww/WiJbwub7rWI/AAAAAAAAAnc/o0d7QDIsgNM8heDvVJw6jxg5drqP0X5ZwCLcBGAs/s1600/CTET%2BEnglish%2BQuizCloze%2BTest.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-k81k3u8-4ww/WiJbwub7rWI/AAAAAAAAAnc/o0d7QDIsgNM8heDvVJw6jxg5drqP0X5ZwCLcBGAs/s72-c/CTET%2BEnglish%2BQuizCloze%2BTest.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-english.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-and-kvs-exam-quiz-on-english.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy