[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-03

SHARE:

Attempt here quiz on Child Development and Pedagogy for CTET and Other TET Exams.


CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-03

Dear Readers,

Child Development and Pedagogy is an important subject in CTET & other TET Exam. In any of teaching exam, CDP carries weightage of 30-40 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.

1.By which age children get stagnant knowledge?.
(a)When children practice themselves
(b)When teacher teaches children
(c)When parent teaches children
(d)All of above

2.Young children do write indistinct (not clear) in primary stage
(a)They are learning
(b)Finger muscles are not developed in them
(c)Low artistic nature in children
(d)They can’t write

3.If a child doesn't concentrate on the study then what should do the teacher?
(a)He should be expelled from school
(b)He should be encouraged by example of good child
(c)He should be sent to psychiatrist
(d)He should be asked to do homework

4.To develop correct pronunciation in children teacher should—
(a)write dictation
(b)do correct pronunciation during teaching so that children can follow him
(c)make pressure for reading
(d)discuss on correct pronunciation

5.Children should have knowledge of grammar because—
(a)By it, personality develops
(b)By it, they can write and speak correctly
(c)By it, they get self-confidence
(d)By it, they can read correctly

6.Children should be given homework because—
(a)By it child studies at home
(b)By it, child does not do mischievous action
(c)By it, teacher can know about the success of his teaching process
(d)Homework is not a burden

7.How should children be taught poetry?
(a)By rhyming the poem
(b)Incorrect musical way
(c)Poem gives enjoyment to children
(d)Difficult words should be explained during reading of poem

8.Children should be asked to silent, because
(a)By it, silence is made in classroom
(b)By it, reading practice is fast in children
(c)By it, energy moves in the body
(d)Should emphasize on silence, today

9.In a good communicator—
(a)Healthy body should be must
(b)Pleasent personality should be must
(c)Clear and correct pronunciation should be must
(d)Should speak fluently

10.If a child does not present in the class, the teacher will—
(a)punish him
(b)keep standing in class
(c)try to know the reason for the absence
(d)again teach that syllabus

11.If children make noise in the class then
(a)the teacher should tell them stories
(b)they should be ‘out of class
(c)they should be threatened
(d)they should be sent to play on the ground

12.How should be taught stories to children in Hindi?
(a)By reading
(b)By self-reading
(c)By dramatising the characters of story, playing by students
(d)By writing the story on blackboard

13.Children should be taken for tour, because
(a)by it, children feel happy
(b)by it, student learn more
(c)children do riot make noise during the tour
(d)Children enjoy tour

14.What should be done to develop the writing ability in children?
(a)Should be given more’ and more home­work
(b)Dictation should be practised
(c)Writing practice should be done by hearing or watching
(d)Should inspire for writing and make a promise to them

15.Which nature is found in children more and more?
(a)Studying nature
(b)Playing nature
(c)Mimicry nature
(d)Doing mischievous activity

16.The children, who come with dirty clothes, they should be—
(a)stood out of class
(b)asked to call their parents
(c)taught about the importance of cleanliness
(d)given economic help, so that they’ can wear clean clothes

17.Children can concentrate in the classroom, for it, teacher should—
(a)use of model, chart and other useful materials during teaching
(b)tell them stories during teaching
(c)use joke or pleasantry talk during teaching
(d)chide time to time during reading

18.If one child makes a noise in the class then he should be—
(a)stood out
(b)beaten
(c)persuaded
(d)sent him to the principal

19.If boys and girls attract each other then teacher should—
(a)give the seperate seat to both of them
(b)stand them in class
(c)tell them about today’s social life
(d)expel both them immediately

20.For paying proper attention to the study by the children, the teacher should
(a)make laugh during study
(b)stop the class and tell them stories
(c)leave them from class

(d)try to make lessons interesting

Answer  :
 1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11.(a) 12.(c) 13.(b) 14.(c) 15.(c) 16.(c) 17.(a) 18.(c) 19.(c) 20.(d)

Thanks

Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-03
CTET Exam Quiz on Child Development and Pedagogy (CDP)-03
Attempt here quiz on Child Development and Pedagogy for CTET and Other TET Exams.
https://2.bp.blogspot.com/-3JjcLVxZpQo/WiFIBK6W7AI/AAAAAAAAAmk/z2KwR5u2lqs6xUULX0Gf9kxTyyuv5HrQACLcBGAs/s320/CTET%2BQuiz%2BChild%2BDevelopment%2Band%2BPedagogy.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-3JjcLVxZpQo/WiFIBK6W7AI/AAAAAAAAAmk/z2KwR5u2lqs6xUULX0Gf9kxTyyuv5HrQACLcBGAs/s72-c/CTET%2BQuiz%2BChild%2BDevelopment%2Band%2BPedagogy.jpg
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-exam-quiz-on-cdp.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/ctet-exam-quiz-on-cdp.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy