[TRENDING]$type=ticker$show=home$count=12$cols=1$cate=0

CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-04

SHARE:

Attempt here quiz on Environmental Studies(EVS) for CTET, Other TET Exams.

EVS Quiz for CTET Exam

CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-04

Dear Readers,

EVS is an important subject in CTET & Other TET Exams. In any of teaching exam, EVS carries weightage of 18-20 %  of questions, with focused practice good marks can be fetched from this section. These questions are very important in achieving your success in CTET and Other TET Exams.


1.All civilizations have depended on
(a). business process for subsistence.
(b). agriculture for subsistence.
(c). war for subsistence.
(d). technology for subsistence.

2.Animals like frogs use the pocket of water of which plant to lay eggs?
(a). Cactus
(b). Bromeliads
(c). Lotus
(d). An thorium

3.Moloca is a type of
(a). food.
(b). house.
(c). land.
(d). fish.

4.What is Cryosphere?
(a). The cryosphere is the boundaries of the inner core of the earth.
(b). The cryosphere is the last part of the biosphere.
(c). The cryosphere is mainly ice sphere of the planet, which includes continental ice and sea ice.
(d). The cryosphere is the topmost sphere of the atmosphere.

5.In the present method, longitude at a point may be determined by
(a). calculating the time difference between that at its location and coordinated universal time.
(b). watching earth’s movement from the space.
(c). calculating movement of tectonic plates in a year.
(d). observing Inclination of huge mountains and sea level.

6.The values that grow in individuals as a result of their family, ethnic, religious or cultural experiences are known as
(a). behavioural values.
(b). procedural values.
(c). substantive values.
(d). values related to social studies learning.

7.The Recording process in planning instruction in Social Studies does not include?
(a). Photographing
(b). Mapping
(c). Drawing
(d). Speaking

8.In which segment of a lesson plan, are the learning objectives verified?
(a). Introduction
(b). Development/presentation
(c). Recapitulation or the closing section
(d). Introduction of the next lesson plan

9.Which of the following is true about a daily lesson plan?
(a). A daily lesson plan is independent of the objectives of the unit lesson plan
(b). A daily lesson plan is independent of learning alternatives
(c). A daily lesson plan is a list of content to be taught each day
(d). A daily lesson plan helps in achieving the objectives of the unit lesson plan

10.Grouping, labelling, categorising, differentiating, etc. are activities as part of which of the following process of instruction in Social Studies?
(a). Classifying
(b). Recording
(c). Describing

(d). Synthesising

Answer  :

 1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (a)

Thanks
Team Clear Ctet

COMMENTS

Name

admit-card,10,Answer Key,4,answer-key,1,Child Development,23,Child Pedagogy,23,CTET,20,CTET QUIZ,32,CTET-2017,1,Cut Off,5,DSSSB,58,DSSSB Coaching,6,DSSSB Exam,2,DSSSB Teachers,5,DSSSB Teachers Selection,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English Grammar,3,English-Pedagogy,19,EVS Pedagogy,2,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,21,General Science-Biology,1,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Hindi,3,Imp-Tips,4,job alerts,1,KVS,11,Latest Article,6,Latest Articles,12,Latest-Articles,28,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,PGT,2,PRT,4,Quant Notes,4,Question Paper,1,Reasoning,2,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,Study Notes,22,Syllabus,18,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Vacancy,1,
ltr
item
CLEAR CTET: CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-04
CTET Exam Quiz on Environmental Studies (EVS)-04
Attempt here quiz on Environmental Studies(EVS) for CTET, Other TET Exams.
https://4.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbw/B-RIQJmUc1gCOj9qZEgbUpCX7YPpwnMpACPcBGAYYCw/s1600/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-QL30ncDjv2o/WhQD_l1eYpI/AAAAAAAAAbw/B-RIQJmUc1gCOj9qZEgbUpCX7YPpwnMpACPcBGAYYCw/s72-c/CTET%2BQuiz%2BEnvironmental%2BStudies%2B%2528EVS%2529.jpg
CLEAR CTET
https://www.clearctet.com/2017/12/evs-quiz-for-ctet-exam.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2017/12/evs-quiz-for-ctet-exam.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy