9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Blood Relation

To remember easily the relations may be divided into two sides as given below:

Relations of Paternal side:Father's father → Grandfather
Father's mother → Grandmother
Father's brother → Uncle
Father's sister → Aunt
Children of uncle → Cousin
Wife of uncle → Aunt
Children of aunt → Cousin
Husband of aunt → Uncle

Relations of Maternal side:Mother's father → Maternal grandfather
Mother's mother → Maternal grandmother
Mother's brother Maternal uncle
Mother's sister → Aunt
Children of maternal uncle → Cousin
Wife of maternal uncle → Maternal aunt

Relations from one generation to next:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-1.png
Type 1:
If A + B means A is the mother of B; A x B means A is the father of B; A $ B means A is the brother of B and A @ B means A is the sister of B then which of the following means P is the son of Q?
(A) Q + R @ P @ N (B) Q + R * P @ N
(C) Q x R $ P @ N (D) Q x R $ P $ N
Solution: (D)
Q x R = Q is the mother of R [-Q, ±R]
R $ P = R is the brother of P [+ R, ±P]
P $ N = P is the brother of N [+ P, ±N]
Therefore P is the son of Q.

Type 2:
A has 3 children. B is the brother of C and C is the sister of D, E who is the wife of A is the mother of D. There is only one daughter of the husband of E. what is the relation between D and B?
Solution: With the chart
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-3.png
Therefore, D is a boy because there is only one daughter of E.
Hence, B is the brother of D.

Type 3:
Pointing to a photograph, Rekha says to Lalli, "The girl in the photo is the second daughter of the wife of only son of the grandmother of my younger sister." How this girl of photograph is related to Rekha?
Solution:
First Method - By Generating Charts:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-2.png
Second method:
Grandmother of younger sister of Rekha → Grandmother of Rekha
Wife of only son of grandmother → Mother of Rekha
Younger daughter of the mother → Younger sister.
Note: While solving the question (+) can be used for male and (-) can be used for female.

SOLVED EXAMPLES
1. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?
A.BrotherB.Uncle
C.CousinD.Father
Answer: Option D
The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.
2. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
A.Q - N + M x PB.P + S x N – Q
C.P - M + N x QD.Q - S % P
N
Answer: Option C
P - M → P is the brother of M
M + N → M is the mother of N
N x Q → N is the sister of Q
Therefore, P is the maternal uncle of Q.
3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
A.BrotherB.Sister
C.NephewD.Cannot be determined
Answer: Option D
If D is Male, the answer is Nephew.
If D is Female, the answer is Niece.
As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.
Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.
4. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?
A.M - N x C + FB.F - C + N x M
C.N + M - F x CD.M x N - C + F
Answer: Option D
M x N → M is the father of N
N - C → N is the sister of C
and C + F → C is the brother of F.
Hence, M is the father of C or C is the son of M.
5.Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?
A.BrotherB.Nephew
C.UncleD.Son-in-law
Answer: Option A
The father of the boy's uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.
6. Pointing to a photograph Lata says, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Lata?
A.BrotherB.Uncle
C.CousinD.Data is inadequate
Answer: Option A
The man in the photograph is the son of the only son of Lata's grandfather i.e., the man is the son of Lata's father. Hence, the man is the brother of Lata.


7.If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?
M + O x N
M % O x N + P
M + O % N
None of these
Answer: Option D
Because the sex of O is not known.
8. If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary?
The son of D is the grandson of C.
B is the sister of D.
Only 1
Only 2
Either 1 or 2
1 and 2 both are required
Answer: Option D
Given: D is the brother of B.
From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).
From statement 2, we can detect that B is 'Female' (sister of D).
Therefore, B is daughter of C.

9. If A + B means A is the father of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?
M x N % S + T
M x N - S % T
M x S - N % T
M x N x S % T
Answer: Option A
M x N → M is the mother of N
N % S → N is the wife of S
and S + T → is the father of T.

10.Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
Nephew
Brother
Father
Maternal Uncle
Answer: Option D
The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal uncle of the man in the photograph.
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET: dsssb-reasoning-blood-relation-theory
dsssb-reasoning-blood-relation-theory
https://1.bp.blogspot.com/-guPMnDGuCCA/XA-pZjqB6AI/AAAAAAAADAQ/8pl-bZLjsA8gqilpvf61dnFrTos1mU2KgCLcBGAs/s1600/reasoning-blood-relation.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-guPMnDGuCCA/XA-pZjqB6AI/AAAAAAAADAQ/8pl-bZLjsA8gqilpvf61dnFrTos1mU2KgCLcBGAs/s72-c/reasoning-blood-relation.jpg
DSSSB Coaching in Delhi | CTET Coaching in South Delhi | KVS Coaching in East Delhi - Clear CTET
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-reasoning-blood-relation-theory.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-reasoning-blood-relation-theory.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy