9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Seating Arrangement

In order to solve seating arrangement questions, first of all diagram should be made. By doing so questions are easily and quickly solved.
Example 1:
6 Boys are sitting in a circle and facing towards the centre of the circle.
Rajeev is sitting to the right of mohan but he is not just at the left of Vijay.
Suresh is between Babu and Vijay.
Ajay is sitting to the left of Vijay.
Who is sitting to the left of Mohan ?
Solution :
Hence, Babu is sitting to the left of Mohan.

Example 2:
Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in first line facing to the teacher.
D who is just to the left of F, is to the right of C at second place.
A is second to the right of E who is at one end.
J is the nearest neighbour of A and B and is to the left of G at third place.
H is next to D to the right and is at the third place to the right of I.
Who is just in the middle ?
Solution :
Hence, I is just in the middle.

Example 3:
Siva, Sathish, Amar and Praveen are playing cards. Amar isto the right of Sathish, who is to the right of Siva.
Who is to the right of Amar ?
Solution :
Hence Praveen is to the right of Amar.

Example 4:
A, B and C are three boys while R, S and T are three girls. They are sitting such that the boys are facing the girls.
A and R are diagonally opposite to each other.
C is not sitting at any of the ends.
T is left to R but opposite to C.
(A). Who is sitting opposite to B ?
(B). Who is sitting diagonally opposite to B ?
Solution :
(A). Hence, R is sitting opposite to B.
(B). Hence, S is sitting diagonally opposite to B.

SOLVED EXAMPLES
EXAMPLE 1
Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.
1Who is sitting opposite to Prakash ?
A.MukeshB.Deepa
C.PankajD.Lalit
Answer: Option A
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-4-c4.png
Hence, Mukesh is sitting opposite to Prakash.
2. Who is just right to Pankaj ?
A.DeepaB.Lalit
C.PrakashD.Priti
Answer: Option A
3. Who are the neighbours of Mukesh ?
A.Prakash and DeepaB.Deepa and Priti
C.Priti and PankajD.Lalit and Priti
Answer: Option C
4 Who is sitting opposite to Priti ?
A.PrakashB.Deepa
C.PankajD.Lalit
Answer: Option B



EXAMPLE 2:
A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?
A.AB.X
C.SD.Z
SOLUTION:(b)
The seating arrangement is as follows:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-1-c1.png
Therefore, right of P is X.

EXAMPLE 3:
A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting ?
A.Between B and DB.Between B and C
C.Between E and DD.Between C and E
SOLUTION: Option B
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-1-c2.png
Therefore, A is sitting in between B and C.

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,2,CTET Eligibility Criteria 2018,1,CTET Eligibility Criteria 2019,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,ctet syllabus 2019,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: dsssb-reasoning-seating-arrangement-theory
dsssb-reasoning-seating-arrangement-theory
https://4.bp.blogspot.com/-f9tzp-9cxtE/XA-pLCAwsfI/AAAAAAAADAE/d-wxW6BRGJUcZ3ZnAAWcPEhBhOwcwxf8QCLcBGAs/s1600/reasoning-seating-arrangement.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-f9tzp-9cxtE/XA-pLCAwsfI/AAAAAAAADAE/d-wxW6BRGJUcZ3ZnAAWcPEhBhOwcwxf8QCLcBGAs/s72-c/reasoning-seating-arrangement.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-reasoning-seating-arrangement-theory.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-reasoning-seating-arrangement-theory.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy