9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Partnership

Partnership is a business in which two or more persons come together with a motive to divide the profits. For this purpose we classify it into two types.

Simple Partnership
If the time period of investment of all the partners is same. Even if the investment are different, then that partnership is a simple partnership. The profit in this case is divided in the ratio of the investments

Compound Partnership
If the time period of investment of any one or more partners is different even if the investment are same then that partnership is compound partnership. In this case the profit is divided in the ratio of the products of the investments and respective time period.
  • Partners who share the investment also share the profits or loss if any.
  • Usually all the partners take active part in running the business. Sometimes one partner may invest his money but not take an active part in running the business. Such a partner is called sleeping partner. He leaves the task of running the business to the other partner. The partner who runs the business is called the working partner.
Simple Partnership
Compound Partnership
The profit or loss is divided in the ratio of their investments.
The Profit or loss is divided in the ratio of their monthly equivalent investments.
If two partners A and B have entered a simple partnership then:
Investment of A : Investment of B =
Profit of A : Profit of B
If two partners A and B have entered a compound partnership then :
Monthly equivalent of A : Monthly equivalent of B = Profit of A : Profit of B
Monthly equivalent of A : Monthly equivalent of B = Loss of A : Loss of B
Investment of A : Investment of B = Loss of A : Loss of B
Monthly equivalent investment is the product of capital and the number of months for which it is invested.



Example 1.A with Rs. 4000, B with Rs. 7000 and C with Rs. 12000 started a business. After a year if the combined profit of B and C is Rs. 3000 more than that of A. Find the total profit.
Solution: Ratio of investments of A : B : C = 4 : 7 : 12
Hence, (B + C) - A = (12 + 7 - 4) = 15
If (B + C) = A is Rs. 3000 then, Total profit = x 3000 = Rs 4600
Example 2.A with Rs. 8000 and B with Rs. 11000 started a business. A gets 25% of the profit as salary being a working partner. Remaining is divided in the ratio of investments. If A gets Rs. 4300, find the Total Profit.
Solution: Let the total profit be x
Profit of A is = 4300 = 4300 Therefore, x = Rs. 7600

Example 3. A with Rs. 4000 and B with Rs. 11000 started a business. 3 months later C joined with Rs. 7000, 2 months later A leaves. After 12 months if B gets Rs. 1320 as profit. Find the total profit of A & C
Solution: Ratio of Investment of A : B : C = 4 : 11 : 7
Ratio of time periods = 5 : 12 : 9
Ratio of Profits = 20 : 132 : 63
If B gets Rs. 132 then total profit of A & C = Rs. 83
If B gets Rs. 1320 then (A + C)’s profit = Rs. 830

Example 4. A with Rs. 8000 started a business. B joined later with Rs. 12000. After 18 months they divided the profit in ratio 2 : 1, when did B join?
Solution: Ratio of profits 2 : 1
Ratio of investment 2 : 3
Ratio of time periods =
= 1 : = 3 : 1
B’s investment is for x 18 months = 6 months
B joined after 1 year.

Example 5.A invests Rs. 5000 and B invests Rs. 6000. A is a working partner. A receives 1/8 of the profit as salary and rest is divided in proportion of their capitals. If A gets Rs. 460 then find the total profit.
Solution: Ratio of investment is 5 : 6
Let the total profit be x
Share of A = = Rs. 460
= = 460 Therefore, x = Rs. 880

Example 6.A, B, C enter into a partnership. A advances Rs. 600 for 8 months, B advances Rs. 2800 for 4 months, C advances Rs 2000 for 5 months. They earn a profit of Rs. 585 together. Share of C is
Solution: Ratio of investment (A : B : C) (600 : 2800 : 2000)
Ratio of time periods 8 : 4 : 5
Ratio of profits = 4800 : 11200 : 10000
= 12 : 28 : 25
Share of C = x Rs. 585 = Rs. 225

Example 7.A invested Rs. 24000 for 8 months and investment of B is for 4 months. Annual ratio of profits is 3 : 4. Find the investment of B
Solution: Ratio of profit is 3 : 4
Ratio of time period is 2 : 1
Ratio of investment is : = 3 : 8
If investment of A = Rs. 24000
Therefore investment of B = Rs. 64000

Example 8. A and B rent a pasture for 20 months. A puts in 160 oxen for 14 months. How many can B put in for the remaining 6 months, if he pays half as much as again.
Solution: Rent ratio of A & B = 2 : 3 (half as much again means half more)
Time ratio = 14 : 6
Oxen ratio = = 2 : 7 160 : 560
Example 9. Investment ratio of A, B, C is for the same time period. If A gets Rs.560 as profit then how much does B get more than C.
Solution: Investment ratio is = 28 : 21 : 12
If A gets Rs. 28 then (B - C) = Rs.9
If A gets Rs: 560 then (B - C) is 560 x = Rs. 180

Example 10.A, B & C enter into a partnership for 1 year A invests his money at the start. B invests twice the amount of A but after 6 months, C invests 3/2 times that of B after 8 months. If total profit = Rs. 12000. What is the Share of B ?
Solution: Investment ratio A : B : C = 1 : 2 : 3
Time period of investment = 12 : 6 : 4
Profit ratio is 1 : 1 : 1
Share of B = = Rs. 4000
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

admit-card,10,Allegation,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,4,answer-key,1,Average,1,best ctet coaching in delhi,1,Blood Relation,2,cbse ctet admit card,1,CDP,33,Child Development,39,Child Development Pedagogy,33,Child Pedagogy,39,Cistern,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,CTET,325,Ctet application,1,ctet application form,1,CTET Application Form 2018,1,ctet application form last date,1,CTET Coaching,3,ctet coaching centre delhi,1,ctet coaching in delhi,1,CTET Coaching in Dwarka,1,CTET Coaching in New Seemapuri,1,ctet coaching institute in delhi,1,Ctet eligibility,1,CTET Eligibility Criteria 2018,1,ctet exam admit card,1,ctet exam study material,1,ctet examination pattern,1,ctet hall ticket,1,CTET Preparation,1,ctet preparation books,1,ctet previous paper,1,ctet previous year solved paper,1,CTET Question Papers,1,CTET QUIZ,32,ctet study material,1,ctet study material for maths and science,2,ctet study material in english,1,ctet syllabus 2018,1,CTET-2017,1,Cut Off,5,Data Interpretation,1,Development Process,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,Distance,1,Download kvs Syllabus,2,DSSSB,187,DSSSB Admit card,1,dsssb admit card 2018,1,dsssb admit card download,1,DSSSB Coaching,6,dsssb eligibility criteria,1,DSSSB Exam,2,dsssb exam syllabus,1,dsssb pgt eligibility list,1,dsssb study material,1,dsssb study material pdf,1,DSSSB Teachers,5,dsssb teachers eligibility criteria,1,DSSSB Teachers Selection,1,Education,1,Educational Psychology,5,Eligibility,1,English,24,English Grammar,3,English Pedagogy,10,English-Pedagogy,19,Environment,1,EVS Pedagogy,12,EVS-Pedagogy,6,EXAM,1,Exams,3,Featured,8,Forgetting,1,General Science-Biology,1,Geometry,1,Grammar,2,Guest Teachers,1,Hall Ticket,1,Heights & Distance,1,Heredity,1,Hindi,3,how to prepare for ctet 2018,1,Idioms,3,Imp-Tips,4,Intelligence,1,job alerts,1,Jumbled Sentences,2,KVS,93,kvs dass exam date 2018,1,kvs exam pattern for pgt english,1,kvs latest updates,1,kvs online recruitment 2018,1,KVS syllabus,1,kvs syllabus 2019,1,kvs syllabus pgt hindi,1,kvs syllabus primary teacher,2,kvs teacher recruitment 2018,2,kvs tgt maths syllabus,1,kvs tgt pgt recruitment 2018,1,Latest Articles,150,Latest-Articles,1,Learning,1,Maths Pedagogy,10,Memory,1,Mensuration,1,Mixture,1,Mock test,33,MOCK TEST-DSSSB QUIZ,1,Motivation,1,NCF,104,Notification,21,Notifications,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Other Pedagogy,5,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Personality,1,PGT,2,Pipes,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,PRT,4,Psychology,2,Quant,17,Quant Notes,4,Quantitative Aptitude,17,Question Paper,1,Quiz,116,Ratio Proportion,1,Reasoning,30,Religious-Social,1,Results,8,Revision of the Day,15,Science Pedagogy,10,Seating Arrangement,3,Simple Interest,1,Speed,1,Spelling,3,SST Pedagogy,10,SST- Geography,12,SST-Civics and Economics,12,SST-History,27,study material for dsssb exam,1,Study Notes,79,Syllabus,18,Syllogism,2,Teachers Vacancies,2,TGT,1,Time,1,Vacancy,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vocabulary,3,Work,1,
ltr
item
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET: dsssb-quants-partnership-theory-part1
dsssb-quants-partnership-theory-part1
https://2.bp.blogspot.com/--CdtoDQ4w3Q/XBDFLtTeh5I/AAAAAAAADCM/9kI0F5CU1GcJYyZHImOV66XIuxvYBnZWQCEwYBhgL/s1600/quants-partnership.jpg
https://2.bp.blogspot.com/--CdtoDQ4w3Q/XBDFLtTeh5I/AAAAAAAADCM/9kI0F5CU1GcJYyZHImOV66XIuxvYBnZWQCEwYBhgL/s72-c/quants-partnership.jpg
DSSSB, CTET & KVS Exam Preparation | Clear CTET
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-quants-partnership-theory-part1.html
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/
https://www.clearctet.com/2018/12/dsssb-quants-partnership-theory-part1.html
true
5140436504468951946
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy